Moore: Nema više političke stabilnosti u BiH

Home

Moore: Nema više političke stabilnosti u BiH


Šef Misije OSCE-a u BiH Johnathan Moore izjavio je danas u Bijeljini da je tužna činjenica da nema više političke stabilnosti na nivou BiH.

 

“Žao nam je da su za neke ljude fotelje udobnije od konkretnih koraka u korist naroda”, rekao je Moore nakon susreta sa gradonačelnik Bijeljine Mićom Mićićem.

On je naveo da u Vijeću ministara, čak i Predsjedništvu BiH, nema više konsenzusa ni kompromisa i ocijenio da je politička nestabilnost velika prepreka na putu ka integracijama i reformama.

“Ljudi koji su dobili povjerenje birača imaju visoke dužnosti, ustavna prava, demokratske, ustavne i političke odgovornosti i moraju često naći zajednička rješenja, takvo stanje nije u BiH”, zaključio je Moore.

Šef Misije OSCE-a u BiH je poručio da kompromis nije poraz, nego zajednička pobjeda.

“Gradonačelnici i načelnici to znaju, živeći sa sugrađanima svaki dan sa sitnim resursima na lokalnom nivou, da kompromis nije poraz, nego je znak sposobnosti”, istakao je Moore.

On je rekao da duboko poštuje ulogu lokalnih zajednica i često ih posjećuje, jer je važno da se govori o konkretnim lokalnim pitanjima kako bi se obezbijedili bolji uslovi života za građane.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je nakon razgovora sa Mooreom da je Misija OSCE-a prijatelj ovog grada i da je to više puta dokazano u najtežim uslovima, poput katastrofalnih poplava 2014. godine u regionu i saniranja njihovih posljedica.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 22/04/2017 - 14:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top