Home

“MORSKI VUK” BORI SE S BOLEŠĆU DO IZLIJEČENJA: Oliver zbog jake terapije ostao bez sluha

25 Dec

“MORSKI VUK” BORI SE S BOLEŠĆU DO IZLIJEČENJA: Oliver zbog jake terapije ostao bez sluha

I dalje je nastavio da puši pa kaže da je samo malo smanjio pušenje jer to mu niko ne može oduzeti, kao ni gitaru s kojom svakodnevno druguje.

 

Već decenijama Oliver Dragojević je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti našeg vremena. Njegova djela dobivaju sve dublji i veći značaj u nadolazećim godinama. Njegove pjesme su postavile standarde koji su neuporedivi u žanrovima koji je on, kao kantautor, rabio a to su pop, jazz, bluz, šansona. On je zapravo muzička persona iza koje stoji veliki broj samostalnih, festivalskih i humanitarnih koncerata. U vlastitoj fonoteci stoji oko 40-ak video i audio zapisa, a od toga 23 studijska albuma. A sve upakovano u njemu prepoznatljiv, ozbiljan muzički pristup.

Lažna vijest o smrti

Oliver Dragojević je rođen u Veloj Luci prije 70 godina. Sa pet godina je počeo da svira usnu harmoniku, a onda je u Splitu završio muzičku naobrazbu, svira gitaru, klavir, klarinet. Kao takav odrađivao je svirke po Evropi, a onda se 1973. pridružio Dubrovačkim trubadurima, a poslije radio sa grupom „More“. Splitski festival ‘74 i pjesma „Ća, će mi Kopakabana“ gdje je osvojio i zlatni grb, potom šansona „Galeb i ja“ otvorile su mu vrata zvjezdanih puteva. Sarađivao je sa Zdenkom Runjićem a iz te saradnje je nastalo oko 200 pjesama. To je bilo sve do 2004. godine kada je Zdenko Runjić otišao u autorsku legendu. Iz tih vremena 80-tih nastale su pjesme „Nadalina“, „Nocturno“, „Vjerujem u ljubav“, „Vagabundo“…

A on je poručio preko članova svoga tima da mu je mnogo žao što je razočarao fanove, potom je održan duhovni razgovor o njegovom muzičkom opusu i nadolazećem rođendanskom slavlju. Najsvježija vijest do koje smo došli je izjava njegovih bliskih prijatelja da je njegovo stanje nešto teže, da je ovo period kada se loše osjeća ali da vjeruju u pozitivan ishod njegovog liječenja. Naravno i mi neponovljivom jedinstvenom morskom vuku, kako su mu dali nadimak želimo brz oporavak i da zadugo ne kaže „Splite, doviđenja“.

 

Moždani udar zbog prevare

Ni Olivera, kao medijsku ličnost nisu zaobilazile afere poput one koja se desila 2006. godine navodnim njegovim flertom sa Brankom Marić Muti, bivšom manekenkom. Supruga mu je jedva oprostila tu prevaru, što ju je dovelo do nekih zdravstvenih problema. Sve to Oliver nije primio ravnodušno pa je i on tada imao blaži moždani udar.

Šta me briga ako mi je porijeklo srpsko!

Premda nikada nije volio da miješa politiku i umjetnost, srbijanski mediji su pisali kako je on jedan od rijetkih Hrvata koji je kazao da njegova noga nikada neće kročiti u Srbiju. Tvrdili su njihovi mediji, a onda je historičar Božidar Kljajević izjavio da su Oliver, Thompson i Mamić srpskog porijekla. Njegov odgovor na sva ta silna pitanja na tu temu bio je „Ma otkud ja znam odakle potiče moje prezime, meni je to smiješno i to ništa ne mijenja“.

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top