Mostarski borci sutra organizuju skup podrške Dudakoviću

Koordinacija boračkih udruženja Mostara sutra će na trgu Musla u 12.00 sati organizovati skup podrške za generale Atifa Dudakovića i ostalih 12 bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, osumnjičenih za ratni zločin, koji su danas pušteni na slobodu, nakon što Sud BiH nije prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da im bude određen pritvor.

"Smatramo da je general Dudaković nevin čovjek, te da se od žrtve želi napraviti agresor i da žele da nas izjednače", kaže za Vijesti.ba predstavnik koordinacije boračkih udruženja Mostara Arif Fazlić.

Kako ističe, odluka o organizovanju skupa podrške donijeta je danas u saradnji sa koordinacijom boraca FBiH.

"Iako smo imali svega nekoliko sati pripreme ovog skupa, očekujemo nekoliko stotina ljudi na Musali", poručio je Fazlić.

Podsjećamo, Dudaković i 12 pripadnika Petog korpusa uhapšeni su u policijskoj akciji provedenoj u petak na području nekoliko gradova u BiH, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora navodeći da je moguće ometanje istrage ako osumnjičeni budu boravili na slobodi, te prikrivanje dokaza, ali Sud BiH nije prihvatio ovaj zahtjev.

Dudaković i 12 ostalih pripadnika Petog korpusa pušteni su na slobodu, uz mjere zabrane koje je izrekao Sud BiH.