Nakon 12 godina MSŠ "Ključ" vraćen naziv MSŠ "Profesor Omer Filipović"

Mješovita srednja škola Ključ je poslije rata zasluženo dobila naziv po profesoru historije Omeru Filipoviću, te od 1997. godine do 2006. ponosno nosila to ime. 2006. godine naziv škole je promijenjen u Mješovita srednja škola Ključ. Zahtjev je ispoštovan, ali svi Ključani su u  podsvijesti vjerovali da će se ipak jednog dana MSŠ Ključ ponovo okititi ovim imenom, imenom velikog čovjeka, iskrenog patriote i vrsnog historičara.

Skupština Unsko-sanskog kantona je nakon čitavih 12 godina vratila naziv Mješovita srednja škola “Profesor Omer Filipović” i ispravila svojevrsnu nepravdu prema Omeru Filipoviću.

“Vraćanje naziva školi je uspostavljanje pravde. Dokaz da je pravda spora, ali dostižna. O ponosu našem neću govoriti, jer sve je već rečeno kroz lik i djelo mog rahmetli oca. Sve je on to sam ostvario i zaslužio, a malo je takvih kao on. Nikad nije izdao narod za koji se borio. Do posljednjeg dana i daha je ostao sa njima. Ja ponosno i uzdignute glave koračam ulicama našeg grada, zahvaljujući svemu što je moj otac ostavio iza sebe”, kazala kćerka rahmetli Omera  Emina (Filipović) Velić.

omer-filipovic.jpg