fbpx Muftija Remzija ef. Pitić: Lejletu-l-kadr je prilika da se okrenemo sebi i svojoj duši

Muftija Remzija ef. Pitić: Lejletu-l-kadr je prilika da se okrenemo sebi i svojoj duši

Home

Muftija Remzija ef. Pitić: Lejletu-l-kadr je prilika da se okrenemo sebi i svojoj duši


Lejletu-l-kadr je velika Božija milost i veliki dar. To je prilika za svakog vjernika da još jednom sa sobom raščisti mnoge dileme, ovodunjalučke potrebe koje ga silno zaokupljaju, i da se posveti sebi, svojoj duši i okolini, da Bogu Dragom bude pokoran te na taj način na šejtana otporan. 

Objava Kur'ana

To je u razgovoru za “Avaz” kazao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić u povodu najodabranije noći, bolje od 1.000 mjeseci, koju muslimani dočekuju večeras, 27. noć ramazana. 

Muftija kaže da se u najodabranoj noći posljednje trećine ramazana vjernicima pruža prilika za spas od džehenema i milost i dobrota kakve Allah, dž. š., spušta upravo u njoj, samo jedanput u godini. Te noći počela je objava Kur'ana. 

Dodaje kako u ovoj noći trebamo priznati Božiju svemoć i vlastitu nemoć, ali ne na način koji bi nas izuzeo od obaveze da na ovom svijetu gradimo i činimo dobro u i oko sebe, za sebe i ljude oko nas. 

- Dakle, jedna fina, ljudska, potpuno vlastita, privatna poniznost, u kojoj ćemo pred Allahom, dž. š., kazati: “Mi Tebe poštujemo, mi Tebe volimo, mi smo Tebi predani, mi se samo Tebe bojimo, pa, Gospodaru, budi nam milostiv i na ovom i na budućem svijetu, oprosti nam naše grijehe” – dodaje Pitić.

Traženje oprosta od grijeha i džehenemske vatre ključni je sadržaj Lejletu-l-kadra, noći koja treba proteći u molitvi i upućivanju dova, koje su naše, privatne, ali posvećene i dobru ljudi oko nas. 

Pravi put

- Ako nekome treba da bude hrabriji, da uputimo dovu da bude hrabriji zato što je na nekoj poziciji koja zahtijeva hrabrost. Ako nekome treba da bude društveniji, bolji drug s okruženjem, da uputimo dovu na taj način. Za nekoga da uputimo i dovu da ga Allah, dž. š., uputi na pravi put, a dosta takvih ima, upućivat ćemo dovu i da ga Allah, dž. š., očuva na tom putu – napominje Pitić.

Tražiti od Allaha, dž. š., da nam popravi stanje

- Možda naša dova, kao naroda, treba biti da nam Allah, dž. š., popravi naše stanje. To je ono što bih ja molio sve naše vjernike, da u toj noći u svojim dovama ne budu previše sebični i da vode računa i o drugim ljudima, da mole i traže i za druge kao što traže za sebe – ističe Pitić. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 21/06/2017 - 21:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top