Muk nakon potresnog performansa: Njeno je lice roman Srebrenice, nikada do kraja ispisan... (VIDEO)

Home

Muk nakon potresnog performansa: Njeno je lice roman Srebrenice, nikada do kraja ispisan... (VIDEO)


Članice alternativnog teatra JU OŠ "Drežnica" iz Mostara danas su u Srebrenici izvele izuzetno emotivan i potresan performans "Majka Srebrenice" posvećen svim majkama ovoga grada koje su nadljudskom snagom podnosile sve nedaće i snagom majčine ljubavi pokazivale dostojanstvo u borbi s najvećom tugom majčinog srca.

Performans je posvećen i svim žrtvama genocida sa porukom da sve majke i nevine žrtve genocida nikada neće biti zaboravljene.

Visoke zvanice zanijemile su pred potresnom izvedbom članica alternativnog teatra JU OŠ "Drežnica". Sa pozornice djevojčice su ispraćene bolnom tišinom kojom su svi prisutni osjetili barem mali djelić strahota koje i danas preživljavaju majke Srebrenice.

Autorica teksta "Majka Srebrenice" je Binasa Hajrović, a performans je autorsko djelo prof. Edite Kevro voditeljice Alternativnog teatra OŠ "Drežnica".

potocari

Potresno gledam u dubinu oka njenog i ugledah svu tugu svijeta, njeno je lice roman Srebrenice, nikada do kraja ispisan...
I dok suze teku i ruka drhti, nova strana se piše, majka Srebrenice, tuga, suze i ništa više...
Ovo nije krvava bajka ni priča o podvigu neznanog junaka ovo je roman s majčinog lica i zove se Srebrenica.

Ona nije pjsenik što zbirke piše, suze su riječi i ništa više. 
Rastanci, jecaji ubijanja i sve tako svakoga dana, ispisa ona 8372 strane...
Ali jedna strana svima nam znana, u amanet nama je dana, poglavlje 7, 11 red, 1995 strana, juli, Srebrenica puna izbjeglica, a Potočari u svojoj čari u dolini onoj ljudi ko mravi i čini se zemlja gori i niko ništa ne zbori, šutnjom se insan za život bori..
A tamo lijevo u onoj fabričkoj hali nešto se plavi i niko ne zna da li su jorgovani ili insani. Da su jorgovani već bi mirisali, a da su insani već bi pohitali... 

 

(Izvor: Faktor.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 11/07/2017 - 18:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top