fbpx Muke po četvorku: Šepić, Ahmetović i Sokolović nisu "pokupili" svoje stvari

Muke po četvorku: Šepić, Ahmetović i Sokolović nisu "pokupili" svoje stvari

Home

Muke po četvorku: Šepić, Ahmetović i Sokolović nisu "pokupili" svoje stvari


Samo je Šemsudin Mehmedović od “odmetnute” četvorke odnio svoje stvari koje su se nalazile u prostorijama Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, saznajemo do jednog zastupnika SDA.

– Sadik Ahmetović je, nakon što je spakovao svoje stvari u kutiju i poslao fotografiju medijima o tome kako se pakuje, napustio prostorije Kluba, ali je kutija ostala. Senad Šepić, koji se trenutno kao član bh. delegacije nalazi u Vijeću Evrope u Strazburu, i Salko Sokolović se do sada nisu ni pojaviljivali u prostorijama Kluba, tako da njihove stvari još uvijek stoje na istom mjestu kao i do sada – saznali smo od našeg izvora.

Naime, interesantno je da Šepićeve stvari još uvijek stoje u prostorijama Kluba SDA iako je ovih dana izjavljivao da je sa tom strankom raščistio.

Međutim, samo pakovanje kutija je tek manji dio problema.

Najvažnije pitanje je gdje će sa njima nakon što Šepić, Ahmetović, Mehmedović i Sokolović oforme svoj klub, kao što su neki od njih najavljivali u medijima.

Procedura, definisana Poslovnikom o radu Zastupničkog doma, predviđa da obavijest o formiranju kluba moraju formalno uputiti Kolegiju i Sekretarijatu Zastupničkog doma, te Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove.

Tek nakon toga mogu ostvariti pravo na dobijanje sredstava “neophodih” za rad kluba, uključujući i odgovarajući prostor.

– S obzirom da će njihov klub, barem sudeći prema najavi, imati četiri člana, to znači da bi im trebao pripasti dupleks, ili čak tripleks. Radi se o dvije ili tri međusobno spojene kancelarije, u kojima će biti zaposlen i sekretar kluba. Problem je što su svi takvi prostori u zgradi Parlamenta BiH već zauzeti, tako da će se Sekretarijat naći u velikom problemu, gdje im naći odgovarajući prostor – saznajemo.

Dok se ovo pitanje ne riješi klub “Šepić i ostali” će praktično biti beskućnici u PSBiH.

Da li će neko drugi biti preseljen u manje prostorije, ili će njima biti ponuđen manji broj kvadrata od onog kojeg bi trebali dobiti odlučit će Sekretarijat doma.

Drugo pitanje je finansiranje kluba. Prema Poslovniku, a s obzirom na broj članova, njima bi na godišnjem nivou trebalo pripasti oko 70.000 KM, kojima bi plaćali sekretara kluba, kao i sve potrebne materijalne troškove.

Vjerovatno će se taj iznos umanjiti od onog kojeg sada dobija SDA za održavanje svog Kluba zastupnika, ali će ipak konačno rješenje trebati donijeti Administrativna komisija.

Ukoliko, razumije se, uopće dođe do formiranja novog kluba zastupnika.

Novi problem na relaciji SDA – četvorka nastao je prije nekoliko dana kada je Predsjedništvo SDA izglasalo izbacivanje Šepića iz stranke, a preostaloj trojici izreklo ukor.

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 26/04/2017 - 17:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top