MUP USK prošle godine rasvijetlio sve registrovane slučajeve krađe motornih vozila

U Upravi policije USK-a prošle godine su registrirali pet slučajeva otuđenja motornih vozila i svi su rasvijetljeni. Otuđena vozila su pronađena i vraćena vlasnicima a protiv počinitelja su podnijeti izvještaji o počinjenom krivičnom djelu, kaže Snežana Galić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a i dodaje kako u tekućoj 2018. godini, za prva četiri mjeseca, zabilježeno je jedno otuđenje motornog vozila, dok su u ovom dijelu mjeseca maja otuđena tri vozila koja su takođe u minulom periodu pronađena.

Ova vozila su korištena u izvršenju drugih krivičnih djela i po ovim predmetima istraga je još uvijek u toku. Krađa motornih vozila spada u krivična djela teške krađe, a velika vrijednost vozila predstavlja osnovni pokretački motiv za izvršioce ovoga krivičnog djela.

Kako je, između ostalog, kazala radi se o tzv. auto-mafiji koja je dobro organizirana za takva krivična djela.

Ovo je globalni problem čije rješavanje iziskuje poseban pristup pa stoga, međunarodni nivo povezanosti auto-mafije mora biti praćen povezanošću policija različitih država. Među pet pronađenih i vlasnicima vraćenih motornih vozila po dva su iz Cazina i Velike Kladuše te jedno iz Sanskoga Mosta, a na meti kradljivaca najčešće su Volkswagenova vozila, te Audi, Opel i Renault.