Muslimani u Srbiji referendumom se trebaju izjasniti o jedinstvenoj Islamskoj zajednici

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović pokrenuo je inicijativu za održavanje referenduma na kojem bi se svi muslimani izjasnili o jedinstvenoj Islamskoj zajednici na teritoriji Srbije.

Nasufović je inicijativu uputio predstavnicima i imamima Islamske zajednice Srbije. Podsjetio je da u Srbiji već duže od deset godina djeluju dvije islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju niti sarađuju, prenosi Al Jazeera.

"Pred ovom bolnom činjenicom možemo zatvoriti oči i ubuduće se ponašati kao i do sada, odnosno negirajući stvarnost, ali time zasigurno nećemo popraviti stanje u Islamskoj zajednici niti rešiti brojne probleme i pitanja koja opterećuju verski život muslimana", naveo je Nasufović u pismu dostavljenom i medijima.

Naveo je da dosadašnji pokušaji ujedinjenja islamskih zajednica od prijatelja izvan i unutar granica Srbije, a naročito aktivnosti Diyaneta (Uprava za vjerska pitanja) Republike Turske, dosad nisu dali nikakav rezultat.

Uvjeren je da bi održavanje trenutne situacije proizvelo dodatne podjele s nepopravljivim posljedicama po perspektivu Islamske zajednice i sudbine duhovnog života vjernika u Srbiji.

"Zato u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i pokrećem ovu inicijativu prema vama, da bude naša zajednička inicijativa, s ciljem objedinjavanja dve Islamske zajednice i formiranja jedinstvene Islamske zajednice na teritoriji Republike Srbije", naveo je Nasufović.

Smatra kako je jedini način da to pitanje bude riješeno da se svi muslimani u Srbiji na referendumu izjasne o formiranju objedinjene Islamske zajednice, kao i o svim čelnim ljudima koji bi upravljali tom zajednicom, što uključuje formiranje Sabora i svih drugih organa unutar Islamske zajednice.

Također, smatra da je to, kako kaže, najpošteniji i najdemokratskiji način da se riješe svi problemi koji su opterećivali rad Islamske zajednice i spriječe podjele među vjernicima.

Naveo je i da očekuje podršku državnih institucija Srbije na realizaciji te ideje.