fbpx Muslimani u nedjelju obilježavaju Lejletu'l-miradž, jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru

Muslimani u nedjelju obilježavaju Lejletu'l-miradž, jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru

Home

Muslimani u nedjelju obilježavaju Lejletu'l-miradž, jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru


Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH, muslimani u BiH i svijetu u nedjelju, 23. aprila 2017. godine, dočekuju Lejletu'l-miradž, jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru.

Ovo je noć u kojoj je Muhammed a. s., po muslimanskom vjerovanju, uz Božiju pomoć, uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. Događaj se zbio nakon teških trenutaka u životu u poslanika Muhammed a. s., te je na ovaj način doživio veliku počast od Boga.

To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine. Božiji Poslanik je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa (Lotosa nad sedmim nebom) ili još bliže Uzvišenom.

Tu se Poslanik a. s. susreo s ranijim poslanicima, a razgovarao je, prema vjerovanjima, i sa Uzvišenim Bogom. Na Miradžu su objavljena posljednja dva stavka poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na Miradžu u namazu se uči tkzv. ettehijat, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza.

Prema islamskim učenjacima, poslanik Muhamed a. s. je na Miradžu vidio velike znakove i velika znamenja poput Dženeta (Raja) i Džehenema (Pakla).

Noć Lejle-i-Miradž se tradicionalno obilježava u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci u velikoj mjeri slave i obilježavaju ovu posebnu noć u životu muslimana. Još davno je Vrhovni sabor Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji 27. noć redžepa označio kao noć vakifa s namjerom da imami i hatibi te noći propagiraju i afirmiraju instituciju vakufa, jer je ona značajna u islamu.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 21/04/2017 - 09:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top