Jewish Heritage Europe: Muslimanska omladina čistila Jevrejsko groblje u Tuzli

U povodu Dana džamija, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u nedjelju je organizovala akciju čišćenja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – Jevrejskog groblja u tuzlanskom naselju Borić i platoa Kicelja. Ova akcija nije prošla nezapaženo.

Akcija čišćenja Jevrejskog groblja započela je iza podne namaza (13 sati), a učesnici su mladi iz tuzlanskih džemata, na čelu sa tuzlanskim imamima, javio je portal Tuzlanski.ba.

Ova lijepa i društveno-korisna aktivnost izazvala je pažnju u Evropi, pa je na stranici Jevrejsko naslijeđe Evrope (Jewish Heritage Europe) objavljeno kako je "lokalna muslimanska omladina danas čistila Jevrejsko groblje u Tuzli".

Istaknuto je kako je groblje na lokalitetu Borić, koji se nalazi na uzbrdici iznad šetališta Slana banja u Tuzli, prošle godine postalo jedan od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

"Jevrejsko groblje se prostire na površini od blizu 2.760 m2 sa ukupno 161 grobnicom. Na groblju su evidentirane grobnice sa kraja 19 stoljeća što smo evidentirali na nadgrobnicima, a to su godine 1868, 1892, 1893, 1894, 1897 godina, ali i 2017. što nas upućuje na činjenicu da je groblje i danas aktivno. Natpisi na spomenicima su pisani na bosanskom i njemačkom jeziku",stoji na stranici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijsko naslijeđa TK.