Na Ahiret preselila bo­san­sko­her­ce­go­va­čka knji­že­vni­ca i in­te­le­ktu­al­ka Me­li­ka Sa­li­hbeg Bo­snawi

Home

Na Ahiret preselila bo­san­sko­her­ce­go­va­čka knji­že­vni­ca i in­te­le­ktu­al­ka Me­li­ka Sa­li­hbeg Bo­snawi

Me­li­ka Sa­li­hbeg Bo­snawi, rođena Salihbegović, bo­san­sko­her­ce­go­va­čka knji­že­vni­ca i in­te­le­ktu­al­ka, umrla je danas u 73. godini u Sarajevu.

Me­li­ka Sa­li­hbeg Bo­snawi je osim po svom radu poznata iz montiranog „Sarajevskog procesa“ , suđenja grupi bošnjačkih, muslimanskih intelektualaca 1983. godine na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Tada je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završila u rodnom gradu. Na Sveučilištu u Zagrebu studira na Fakultetu političkih znanosti, a jedno vrijeme paralelno prateći studij Filozofije i Komparativne književnosti. Post-diplomski studij iz Suvremene filozofije, koji upisuje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nastavlja slobodnim istraživanjem, kao stipendista Francuske vlade, na fakultetima Université Paris-X, Nanterre i Collège de France, Quartier Latin, Paris. Jednogodišnju stipendiju posvećuje radu na magistarskoj tezi pod naslovom "Ontologija moderne umjetnosti", kao i upoznavanju sa fascinantnim djelom Gastona Bechelarda.

Melika Salihbeg Bosnawi počinje (pod prezimenom Salihbegović) objavljivati 1971. godine, kad se po prvi put javlja esejem u časopisu "Izraz". Njena književna karijera, u stalnom usponu, bilježeći i nekoliko nagrada na ex-Yu natječajima (za filmski i tv. scenarij, novinsku priču), kako je pisala, naprasno i prisilno će biti okončana zbog duhovne preobrazbe 1979. godine, te progona vlasti godinama kasnije.

Melika Salihbeg Bosnawi je pisala pjesme, pripovijetke, eseje, scenarije, prijevode, prijepjeve, političke prosvjede..., u sarajevskim, zagrebačkim, beogradskim, ljubljanskim, časopisima i magazinima za književnost i umjetnost.

"Ko svilena buba koja tka i ugiba usred svoga tkanja", jedna je od poruka na web-portalu na kojem je predstavljen rad Me­li­ke Sa­li­hbeg Bo­snawi.

Da joj dragi Allah podari vječni Džennet, a porodici sabur.

 

(Izvor: INS.ba)

Tagovi
Objavljeno: Pet, 18/08/2017 - 23:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top