Na bihaćkoj autobusnoj stanici pronađena dva ilegalna putnika

Na bihaćkoj autobusnoj stanici u podvozju autobusa međugorskog „Globtoura“ njegov vozač je pronašao dva ilegalna putnika, državljanina Sirije o čemu je izvjestio pripadnike Policije Unsko-sanskog kantona, koji su po dolasku odmah utvrdili njihov identitet.

Kakva će biti dalja sudbina sirijskih državljana, pokušali smo doznati u Službi za poslove sa strancima Ministarstva civilnih poslova BIH. Zbog odsustva direktora koji je jedini ovlašten za istupanje u medijima, ostali smo bez izjave i bilo kakve informacije o statusu kojeg će steći u predstojećem periodu.

Kako je uopće moguće da se u sporedni prostor autobusa ukrcaju ilegalni putnici i je li ovakvih slučajeva bio i ranije, upitali smo Matu Pranjića, izvršnog direktora ove prijevozničke kompanije. Tvrdi kako njihovi vozači, prije polaska na liniju, svaki put provjere imaju li ilegalnih putnika koji ne koriste zvaničan prostor autobusa, već prostor između podvozja i poda autobusa.

I ovaj slučaj je samo još jedan dokaz kako osobe s Bliskog istoka u strahu od ratnih sukoba i pritisnuti siromaštvom, koriste tranzitno područje Bosne i Hercegovine kako bi se u potrazi za boljim životom domogli zemalja Evropske unije. Na tom putu ne prežu ni od putovanja u podvozju autobusa koji im se čini sigurnim prostorom. Koliko sigurnim, pokazala je i ova kontrola vozača.