Home

Na današnji dan izgovorena rečenica "Houston, imamo problem!"

13 Apr

Na današnji dan izgovorena rečenica "Houston, imamo problem!"

Na današnji dan 13. aprila 1970. godine izgovorena je jedna od najpoznatijih rečenica u svijetu "Houston, we've had a problem!"

Poznata rečenica "Houston, imamo problem!" (Houston, we've had a problem), rečenica je koju je posada svemirske letjelice Apollo 13 na putu ka Mjesecu uputila komandnom štabu u Houstonu, u SAD-u.

Posada je prijavila veći tehnički problem. Apollo 13 nije uspio sletjeti na površinu Mjeseca zbog problema na uređajima te se tako odigrala najveća akcija spašavanja iz svemira u historiji svemirskih istraživanja.

Apollo 13 je bila prva misija na kojoj su se pojavili određeni problemi koji su, na sreću po astronaute, uspješno prebrođeni, no misija nije ispunila zadani zadatak. Letjelica Apollo 13 lansirana je uspješno iz Svemirskog centra John F. Kennedy 11. aprila 1970. Trebala je biti upućena sa Zemlje prema mjesečevoj regiji Fra Mauro.

Tokom prvih 46 sati leta letjelica je bila u dobrom stanju. No devet sati kasnije spremnik s kisikom na servisnom modulu je ekspodirao što je prekinulo dotok vazduha, električne energije, svjetla i vode u letjelicu, sve to na udaljenosti od 321.869 kilometara od Zemlje.

Nakon svih problema na koje su nailazili suviše osakaćena letjelica je ipak uspjela prevaliti put pa se posada uspješno dana 17. aprila 1970. u 18:07 UTC spustila u Tihi ocean skoro četiri dana nakon eksplozije.

Svemirski program Apollo bio je treći svemirski program sa ljudskom posadom Američke civilne Nacionalne aeronautičke i svemirske agencije, (NASA). Program je zaslužan za slanje prvih ljudi na Mjesec.

 

(Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top