Na Gradskom trgu u Cazinu izložene 8.372 prazne čahure

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, na Trgu Alije Izetbegovića u Cazinu izložena je postavka s natpisom "Srebrenica 8.372" koju čine prazne čahure.

Autor postavke je Bišćanin Mehrudin Dedić, vlasnik spomen-sobe 5. korpusa Armije BiH, a realizirao ju je uz pomoć Biciklističkog kluba Cazin.

"Svaka od ovih čahura simbolizira jednu nevinu srebreničku žrtvu i željeli smo našim građanima postaviti nešto što će ih, baš na ovaj dan, asocirati na genocid u Srebrenici", rekao je Dedić za naš portal.

Čahurama metaka ispisano je 'Srebrenica', kao i broj 8.372 koji simbolizira nevine srebreničke žrtve, dok su na ratnoj ceradi postavljene čahure različitih kalibara. Skoro sve čahure, prema Dedićevim riječima, potječu iz ratnog perioda. 

"U Srebrenicu su ovih dana otišli krajiški biciklisti, motociklisti, maratonci i vjerovatno je najbolje otići tamo na ovaj datum. Ipak, željeli smo i onima koji to nisu bili u mogućnosti na neki način skrenuti pažnju na 11. juli. Mogu kazati da građani prilaze, gledaju i komentarišu. Mnogi i šute, no šutnja, najčešće, najviše govori", istakao je za kraj Dedić.