Na Plivskom jezeru u Jajcu potonula prva kuća na vodi proizvedena u BiH

k
Prva kuća na vodi proizvedena u BiH koja je bila na probnom testiranju na Velikom Plivskom jezeru jutros je potonula nakon što je do 30. septembra bila u fazi provjere koja se odnosi na postojanost i stabilnost na vodenoj površini.

 

Firma Metropolit iz Sarajeva je jedan od partnera projekta koja je odabrala Veliko Plivsko jezero za idealnu lokaciju za testiranje prve bh. kuće na vodi, a Općina Jajce izdala je sve potrebne dozvole za privremeno postavljanje objekta uz napomenu da se zabranjuje ispuštanje fekalija, fekalnih voda i drugih supstanci iz montažne kuće.

Testiranje kuće trajalo je od 1. do 30. septembra, a kako pišu informativni portali u Jajcu, jutros je došlo do potonuća objekta.

Kuća je nakon testiranja s ciljem certificiranja trebala ići u serijsku proizvodnju za tžište Evrope, a glavni uzrok potonuća, najvjerovaatnije je loše vezivanje.

Kuća na vodi je projekat kompanije Elektrovar iz Kaknja a razvijen je u partnerstvu sa kompanijom Metropolit studio d.o.o. iz Sarajeva. Radi se o vrlo zahtjevnom proizvodu i jedinstvenom projektu koji je u potpunosti razvijen u Bosni i Hercegovini, a gotovo sve radove izvršavaju firme iz Kaknja.