Na početku evropske turneje Biden poslao oštru poruku Putinu

joe biden
Američki predsjednik Joe Biden započeo je svoje prvo službeno inostrano putovanje upozorenjem Rusiji da će se suočiti sa "snažnim i značajnim" posljedicama ako se upusti u "štetne aktivnosti".

 

Biden je jasno je izrazio namjeru da ojača veze sa saveznicima SAD-a, nakon zategnutih odnosa pod Trumpovom administracijom. Predsjednik Biden stigao je u Veliku Britaniju u srijedu.

Sastat će se s premijerom Borisom Johnsonom kako bi dogovorio novu "Atlantsku povelju".

Pakt će biti moderna verzija sporazuma o kojem su se 1941. godine dogovorili Winston Churchill i Franklin Roosevelt, s naglaskom na izazovima, uključujući klimatske promjene i sigurnost.

Politička urednica BBC-a, Laura Kuenssberg, kaže kako njih dvojica žele osvježiti vitalne odnose, nakon turbulencija iz Trumpovih godine i pritisaka pandemije.

Tokom osmodnevne evropske turneje Biden će se sastati s kraljicom u dvorcu Windsor, prisustvovati sastanku čelnika G7 i pridružiti se svom prvom summitu NATO-a kao predsjednik.

Na kraju putovanja Biden bi se trebao u Ženevi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bijela kuća je nagovijestila da Biden sa svojim ruskim kolegom namjerava pokriti "čitav niz hitnih pitanja", uključujući kontrolu naoružanja, klimatske promjene, rusko vojno učešće u Ukrajini, ruske cyber i hacking aktivnosti i zatvaranje ruskog disidenta Alekseja Navaljnog.