Na području Prijedora policija evidentirala 70 prekršaja prosjačenjem

Home

Na području Prijedora policija evidentirala 70 prekršaja prosjačenjem


Na području Policijske uprave Prijedor, u proteklih osam mjeseci, evidentirano je 70 prekršaja počinjenih prosjačenjem ili više za 159,3 posto u odnosu na isti period 2016..

Policiji je prijavljeno i osam prekršaja neovlaštenog prikupljanja dobrovoljnih priloga ili više za 33,3 posto.

Tokom akcije policije, koja je realizovana od 19.juna do 30.augusta, za vrijeme trajanja turističke sezone i povećanog broja građana iz inostranstva, ukupno je evidentirano 48 prekršaja, od kojih 44 prekršaja prosjačenja i četiri neovlaštenog prikupljanja dobrovoljnih priloga.

-Na osnovu pokazatelja vidljivo je da je došlo do povećanja broja prekršaja počinjenih prosjačenjem, a što je rezultat pojačanog angažmana policijskih službenika na evidentiranju i kontroli ovih prekršaja tokom sprovođenja pojačanih mjera i aktivnosti, a ne narušenog stanja javnog reda i mira – saopćeno je danas iz Policijske uprave Prijedor.

Najveći broj zatečenih u prosjačenju, kako se tvrdi, odnosi se na osobe sa područja FBiH (Doboj Jug, Zenica, Tuzla, Živinice, Gračanica, Jajce, Lukavac, Banovići), a uočeno je da se radi o osobama koje često mijenjaju mjesto boravka.

Zakonom o javnom redu i miru RS-a prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija osoba, a za navođenje na prosjačenje zaprijećene su novčane kazne od 200 KM do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Ned, 03/09/2017 - 20:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top