Paragvaj: Djevojčica silovana, tokom carskog reza dobila tri srčana udara i umrla

Četrnaestogodišnja djevojčica, žrtva silovanja, preminula je tokom porođaja u bolnici u Paragvaju tokom kojeg je dobila tri srčana udara. 

Pobačaj je u Paragvaju najstrože zabranjen osim u slučajevima kad je majčin život u opasnosti, prenosi "Jutarnji". Njena beba je stabilno iako diše pomoću aparata, rekli su ljekari novinarima "Guardiana".

Djevojčica je zbog komplikacija primljena u bolnicu 20 dana prije porođaja, a muškarac (37) koji su je silovao je uhapšen u četvrtak, rekao je Rikardo Gonzales Borgne, načelnik Nacionalne kancelarije za djecu i mlade.

Ljekari su djevojčicu pokušali da porod prirodnim putem kad su počeli problemi s disanjem. Nakon toga su krenuli s hitnim carskim rezom tokom kojeg je djevojčica dobila emboliju i tri srčana udara, nakon čega je preminula.

- Sve se odigralo jako brzo. Ljekari su pokušali da je ožive, ali nisu uspjeli da je spase. Njeno tijelo jednostavno nije bilo spremno za trudnoću - rekao je medijima Hernan Martínez, direktor bolnice u gradu Itaugva.

Ovaj slučaj podsjeća na onaj iz 2015. godine kad su paragvajske vlasti zabranile pobačaj 10-godišnjoj djevojčici koju je silovao očuh. Ta djevojčica, nazvana samo Mainumbi kako bi joj se zaštitio identitet, preživjela je porođaj, ali još uvijek čeka kuću koju joj je vlada obećala.

Mainumbijin slučaj ponovno je otvorio pitanje izuzetno restriktivnog paragvajskog zakona o abortusima, i učestalosti seksualnih napada. Prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, 2015. godine rodilo je 889 djevojčica starih između 10 i 14 godina.

- Mi smo zemlja u kojoj ne postoji seksualno obrazovanje utemeljeno na nauci. Vlasti su iskoristile katoličku većinu u zemlji da nametnu zakone koji se zasnivaju na vjerskim dogmama umjesto na nauci - rekla je Rosalija Vega iz paragvajske ispostave NVO "Amnesti Internešnal".