Na rubu gluposti !

Home

Na rubu gluposti !


Nedavno provedeno istraživanje u srednjim školama širom Velike Britanije pokazalo je da je svaki treći  tinejdžer  prilično uvjeren da su James Bond i Sherlock Holmes stvarne ličnosti koje su nekad živjele. Jednak broj ispitanih učenika odgovorno tvrdi da su Winston Churchil i Adolf Hitler izmišljeni likovi iz neke knjige. I dok su britanci panično tražili razloge i uzroke ovog poraznog statističkog podatka, a svijet sa podsmijehom čitao kojekakve gluposti koje su ondašnji srednjoškolci izvaljivali, postavlja se pitanje : Kakvi bi bili rezultati te i takvih anketa u srednjim školama u BiH ?

Piše : Faruk Ajdinović

Dakako, nema sumnje da se rezultati britanskih i bh. učenika ne bi pretjerano razlikovali. Naši bi omladnici možda znali da je James Bond ipak filmski junak, a Sherlock Holmes spretni, ali fiktivni detektiv , no kada bi im postavili pitanja kao što su : ko je bio Josip Broz, šta je najveća turistička atrakcija u BiH, ko je jedini bh. Nobelovac, ko je autor himne naše zemlje, koja je razlika između Dana državnosti i Dana nezavisnosti, dobili bi rezultate gotovo identične onim brtanskim koji su nas do suza nasmijavali. Ne treba posumnjati da bi mladost naše zemlje uvjereno tvrdila da je Josip Broz proljetno pojačanje Rudara iz Kaknja, da je najveća turistička atrakcija u BiH zapravo pijaca Arizona, da je Ćiro Blažević jedini bh. Nobelovac, dok je Nazif Gljiva autor naše šutljive i nepriznate himne. No, u naših se 13 ministarstava obrazovanja ne uzbuđuju previše oko toga. A trebali bi jer svi dobro znaju da mladi bosanci i hercegovci nisu glupi, ali njihovo znanje i bilo kakve naznake napretka onemogućuje debilni, podanički i apsolutno nefunkcionalni obrazovni sistem u BIH. Zemlja u kojoj na tenderima za izdavanje školskih udžbenika pobjeđuju dojučerašnji tesari i limari, zemlja čiji ministri obrazovanja imaju samo jednu i to stranačku preporuku, i u konačnici, zemlja koja patentira fašistički sistem segregacije djece na osnovu njihovog imena, s pravo nosi epitet „zemlja nulte tolerancije“ na inteligenciju i znanje.

Ne trebaju nas, dakle, čuditi situacije kao što je nedavno otkriveni skandal sa udžbenikom fizike za 8 razred uvaženih autora Kasima Imamovića i Azize Skoko. Oni su, da podsjetimo, mladim školarcima toplo preporučili da eksperiment iz polja elektrostatike izvedu na kućnom mačku i to tako što će ga u mraku vući po ćilimu i na taj način izazvati varnice. Pa nije onda teško zamisliti male osnovce kako tegle neku jadnu mačku po ćilimu uvjereni da će sve uskoro početi da iskri kao prskalica. Da stvar bude gora duo Kasim&Aziza u pokušajima da spase što se spasiti da daju saopćenje u kojem se izvinjavaju zbog greške koju opravdaše time što su je pronašli na internetu. Ovi nesumnjivo stručni autori i nekako bi dobili oprost javnosti da se ne otkri kako su spomenuti eksperiment skinuli sa stranice američkih mangupa koji ismijavaju i parodiziraju naučne metode. No, veći je problem ministarstvo koje ovjeri ovakvu glupost iz koje će danas-sutra učiti bh. školarci. Ali preživjet će to naši ministri i ministarstva bez puno bolova upravo onako kako su preživjeli nedavni skandal oko vuka kojeg su autori udžbenika iz „Naše okoline“ ( genijalnog li predmeta) smjestili u grupu životinja koje žive na drvetu. I razbijaše glave naši mali osnovci kako bi shvatili odkad se to vuk preselio na drvo. U udžbeniku iz muzičke kulture za isti razred stoji da je polka, pazite sad, češki nacionalni ples.  Kakva država, takvi i udžbenici.

Ali nisu krivi samo ti naši genijalni udžebnici, krivicu  za katastrofalne rezultate obrazovne politike u BiH trebaju snositi i oni koji je planiraju. Pored, sada već jedinstveno umobolnog plana segregacije najmlađih bosanaca i  hercegovaca u sistemu „dvije škole pod jednim krovom“ kojim se na najgrublji način ukazuje budućnosti ove zemlje da ne treba da žive i rade sa onim malo drugačijima, treba ukazati na očiglednu i već poznatu činjenicu da se u bh. škole mogu zaposliti samo oni sa odgovarajućom stranačkom članskom karticom. Pa nisu tako rijetki slučajevi ni u Cazinu da jedna te ista osoba, nesumnjivo stručna, pored cijele armije nezaposlenih i komepetentnih, obavlja dva različita posla u dvije različite škole, i za to uredno i po zakonu prima platu. Ima i primjera da se konkursi za popunu određenog radnog mjesta uporno poništavaju sve dok na njima ne ostane samo osoba sa toplon preporukom partijskog šefa, a onda se ista zapošljava kao učitelj budućih generacija doktora, advokata, pravnika, kriminalista, pjevača i dr.  Jednako su krivi i oni koji sebi povećavaju plate, dok prosvjetni radnici koji, uz pozamašan broj izuzetaka, zasluže svoju crkavicu jedva preživljavaju od nje. Pa dok god su na platnoj listi izjednačeni nestručni stranački plaćenici koji diplome ugrabiše po raznim „menadžerskim fakultetima“  i oni koji teškom mukom zaradiše titulu profesora ,očito nema nade za buduće bh. generacije koje se bezrezervno puštaju u ruku upravo njima.

Bh. obrazovanje vješto varira na granici gluposti i političkog oružja. Svi se bore za taj resor jer tako mogu kontrolisati cijelu vojsku stranačkih kadrova uhljebljenih po školskim ustanovama samo zbog njihove stranačke pripadnosti . Drugi se bore za mjesto na kojem će moći upravljati unosnim poslovima nabavke udžbenika i sličnih ekskluzivnih prava. I u tim borbama jednih i drugih stvara se procijep u kojeg upadaju učenici i njihovo znanje.  Taj procijep je jama bez dna u koju srlja i budućnost ove zemlje, a sve to možemo zahvaliti krilatici naših ministarstava obrazovanja : „Drži vodu dok majstori odu.“

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:20

Facebook komentari

Back to top