Na Savi se nakon eksplozije pojavila naftna mrlja od pet kilometara

Jedan radnik poginuo je u eksploziji koja se sinoć dogodila u rafineriji u Bosanskom Brodu. Osim toga, deset je osoba ozlijeđeno, ali nisu u životnoj opasnosti.

Kako neslužbeno saznaje portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar. Priopćenjem su se jutros javili iz Optima grupe koja upravlja rafinerijom, kazavši da su oformili komisiju koja će utvrditi točan uzrok požara.

"Ozlijeđeno je deset ljudi i pružena im je potpuna medicinska pomoć. Ozlijeđeni nisu životno ugroženi. Nažalost, jedan radnik je preminuo", napisali su.

"Oformljena je komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica havarije. Od 10.10. službena je komisija pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta. Rezultati rada komisije bit će objavljeni naknadno", stoji u nastavku.

Naftna mrlja kod Slavonskog Broda

Požar je još sinoć stavljen pod kontrolu, no ostaje pitanje kakve će posljedice eksplozija rafinerije ostaviti na okoliš. Na rijeci Savi kod Slavonskog Broda u srijedu ujutro uočeno je onečišćenje. Naftna mrlja dugačka je oko pet kilometara i široka 15 metara, a postojanje mrlje potvrdio je i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

''Službe su na terenu, angažirana je tvrtka koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja, a i vatrogasci će s njima pokušati napraviti sanaciju rijeke Save i utvrditi uzrok onečišćenja jer u ovom trenutku ne znamo je li ono povezano sa sinoćnjom eksplozijom'', rekao je župan.

Napomenuo je da onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu nema, kao i opasnosti za zdravlje ljudi. Dodao je i da se jutros čuo s premijerom, predsjednicom i ministrom zdravstva.

Dojavu da je nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u rijeci Savi uočena masna mrlja Županijskom centru 112 uputila je sinoć u 23 sata 28 minuta slavonskobrodska Granična policija, navodi DUZS na svojim internetskim stranicama.

Obaviještene su Hrvatske vode – Sektor zaštite voda, nakon čega je djelatnik Hrvatskih voda izašao na teren i potvrdio dojavu, ističu iz DUZS-a. O istome je  obaviještena tvrtka AEKS, koja se bavi sanacijom onečišćenja i koja će danas na mjesto događaja po potrebi dalje postupati.

Također, Državni centar za zaštitu i spašavanje je o događaju obavijestio Državnu inspekciju zaštite okoliša, Vodopravnu inspekciju, Ministarstvo unutarnjih poslova, ZOS GS OS RH, Hrvatske vode – Sektor zaštite voda.

Obaviješten je i Državni hidrometeorološki zavod, od kojeg je zatražena vremenska prognoza za mikrolokaciju Slavonski Brod i okolicu (smjer, jačina vjetra i vlaga zraka).

mrlja