Na šta je potrošen novac doniran za migrante u BiH

Zastupnik Saša Magazinović (SDP) danas je na društvenim mrežama objavio da je dobio odgovor od Vijeća ministara nakon godinu o tome koliko je novca došlo u BiH za rješavanje migrantske krize, ko je dobio taj novac, ko implementira projekte podrške u kojem iznosu i u koje svrhe je utrošen novac namijenjen pomoći migrantima u BiH.

Prema izvještaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM), iznos odobrenih sredstava koja su upotrijebljena u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize u BiH, zaključno sa 29. martom 2019. godine, iznosi 12.310.984 američka dolara (21.207.882 KM).

- Nakon godinu i nebrojeno puta ponovljenim pitanjima Vijeću ministara, dobio sam odgovor o novcu koji je ušao u BiH za saniranje migrantske krize. Naravno, ostaje pitanje kako je ovaj novac utrošen, ali barem znamo koliko smo dobili. No bit će još pitanja - napisao je Magazinović na Facebooku.

Za osiguranje smještajnih kapaciteta sanitarnih i higijenskih uvjeta, ishrane nabavke higijenskih odjevnih i ostalih potrošnih neprehrambenih artikala utrošeno je do 29. marta 2019. godine oko 1,5 miliona dolara, dok je 1,1 milion utrošeno u Ušivak u unapređenje smještajnih sanitarnih i higijenskih uvjeta za pripremu i podjelu hrane.

Najviše sredstava, osam miliona dolara utrošeno je na osiguranje, prilagođavanje, unapređenje uvjeta i održavanje smještajnih kapaciteta, angažiranje i obučavanje osoblja za rad s migrantima 24 sata na dan, pomoć lokalnim izvršnim vlastima u opremi i uvjetima rada, te investicije i unapređenje javnih objekata u okviru lokalnih zajednica pogođenih migrantskom krizom, prenosi Avaz.

Od nerealiziranih sredstava navedena su skoro dva miliona KM donirana od Češke za Graničnu policiju, koja treba nabaviti opremu.

- Ova sredstva još nisu realizirana jer su u toku aktivnosti i procedure nabavke specijalizirane opreme za nadzor granice uz podršku Evropske komisije.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je vezano za ubІažavanje posljedica migrantske krize u 2018. godini potpisalo dva ugovora/sporazuma s donatorima, i to ugovor s UNHCR-om kao podrška sistemu azila u BiH donirana su sredstva u iznosu 291.170 КМ, utrošeno je 261.942 KM a preostala sredstva su u skladu s ugovorom vraćena donatoru.