Na Unskoj magistrali kroz kanjon Une sanira se i proširuje kolovoz

Zahvaljujući sredstvima Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH u iznosu nešto većem od 550.000 KM i radovima koje već dva mjeseca izvode radnici bužimskog poduzeća „Kovgrad“, vozači će dionicom magistralne ceste M-14 Srbljani – Bosanska Krupa uskoro voziti sigurnije i ugodnije.

Radi se na proširenju postojećeg kolovoza i zaštiti od odrona zemlje i kamena, a u zimskom periodu i od snježnih lavina.

Radnici „Kovgrada“ u kanjonu Une od sedmog do dvanaestog kilometra magistralne ceste Srbljani – Bosanska Krupa užurbano izvode radove na sanaciji škarpi na najugroženijim mjestima, proširenju postojećeg kolovoza i zaštiti od odrona zemlje i kamena.

U odgovoru Uprave Cesta FBiH na naš upit šta će sve biti urađeno ovim projektom, između ostalog stoji:

-Ugovoreno je izvođenje radova na pet lokacija na kojima će se izvršiti iskop i odvoz materijala sa škarpe, izrada zidova i postavljanje nosača i mreže kojim se cesta štiti od osulina i sniježnih lavina. Rok izvođenja radova je devedeset dana od početka radova. Gdje je to moguće izvršit će se proširenje ceste za širinu rigola, tj. 50 do 75 cm. U toku je projektovanje sanacije i ostalih kritičnih mjesta na škarpama, kao i sanacija asfaltnog kolovoza i zidova ispod nivelete. Izvođenje radova na ovim sanacijama će se izvoditi u fazama, odnosno po okončanju projektovanja i osiguranju sredstva, stoji u odgovoru JP Ceste FBiH na naš upit. Radnike „Kovgrada“ zatekli smo na sedmom kilometru magistrale na kojem uređuju prostor za parkiranje teretnih vozila kako bi se zimi u vrijeme čišćenja snijega s ceste mogli isključiti iz saobraćaja. Pripremaju i salijevanje potpornog zida sa zaštitnim mrežama. -Izvode se radovi na pet dionica, proširenje kolovoza i zaštita od odrona. Projekt je sačinjen za dvanaest-trinaest lokacija, međutim, trenutno su obezbjeđena sredstva za pet lokacija i na njima se radi. Projekt financiraju Ceste Federacije BiH. Ova dionica je izuzetno teška, uska je cesta. Na dionicama na kojima je moguće obaviti proširenje i omogućiti parkirališni prostor Ceste Federaciju u to ulažu sredstva kako bi i saobraćaj bio sigurniji na toj dionici, kaže Nijaz Kovačević, šef radilišta.

Bolja preglednost

Na magistralnu cestu Srbljani – Bosanska Krupa skoro svakodnevno se osipaju zemlja i kamen i prijetnja su sigurnosti učesnika u saobraćaju, a vozači kamiona i autobusa nerijetko muku muče da se mimoiđu a da pri tom jedan drugoga ne oštete. Uklanjanjem škarpi i kosina bit će šira kolovozna traka i osigurana znatno bolja preglednost prilikom saobraćaja ovom dionicom. Cestovni pojas uz ovu dionicu je miniran pa je izvođaču radova otežan pristup. Stoga, koliko god je to moguće, pokušavamo trasu proširiti i time učesnicima u saobraćaju omogućiti bolju preglednost, kaže Kovačević. Za sve snimljene kritične dionice prema Bosanskoj Krupi sačinjeni su projekti sanacije i shodno tome uslijedit će radovi na njihovoj sanaciji. Do okončanja započetih radova na ovih pet lokacija preostalo je još mjesec dana.