Nad civilima u Siriji korišten je visokotoksični gas sarin

Home

Nad civilima u Siriji korišten je visokotoksični gas sarin


Iako je sirijski predsjednik Bashar Al Assad negirao da je riječ o napadu gasom ljekari sirijskih bolnica više puta su tvrdili kako je nad civilima korišten bojni otrov sarin. I ljekari i humanitarni radnici pregledali su osobe ranjene u hemijskom napadu u Siriji i izjavili da posjeduju simptome izloženosti nervnom agensu sarin kao i drugim hemikalijama koje bi mogle biti hlor.

Testovi u Turskoj gdje se zbog nedostatka medicinskih ustanova u Siriji liječe mnoge žrtve ponudili su prvi uvid u stvarne hemikalije koje su korištene u napadu. Turski ministar zdravstva Recep Akdağ rekao je da je u uzorcima krvi i urina uzetih od pacijenata koji su došli u Tursku pronađena izopropil mctilfosfonska kiselina, hemikalija koja degradira sarin.
 
Foto: EPA
 
U turskim bolnicama smješteno je više od 30 osoba pogođenih napadom u Siriji.

Obdukcije žrtava, vršene pod nadzorom Svjetske zdravstvene organizacije, također su pokazale postojanje dokaza o izloženosti žrtava sarinu.

Sarin je visoko toksično hemijsko oružje koje može da ubije u roku od nekoliko minuta i 26 puta je smrtonosniji od cijanida. Radi se o otrovu koji napada nervni sistem čovjeka i koji je klasifikovan kao oružje za masovno uništenje u rezoluciji 687 UN-a.
 
 
(Izvor: Klix.ba)
Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 11/04/2017 - 19:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top