Nagli skok broja zaraženih u BiH, Hrvatska bez novooboljelih

sa
Veliki skok pozitivnih slučajeva u bh. entitetu Federacija BiH, u kojem se već sedmicama bilježio jednocifren broj novozaraženih.

 

U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok broja novozaraženih korona virusom jer je potvrđeno 17 takvih slučajeva, a njih 14 zabilježeno je samo u jednom gradu, Tešnju, izvijestili su iz entitetskih ministarstava zdravstva.

Testiranja uzoraka na Kliničkom centru u Sarajevu potvrdila su 14 novih slučajeva zaraze u Tešnju u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje je dosad bilo manje od 20 zaraženih.

To je veliki skok pozitivnih slučajeva u Federaciji BiH, u kojoj se već sedmicama bilježio jednocifren broj novozaraženih.

U utorak su tako u tom entitetu potvrđena tek tri nova slučaja zaraze, a u ponedjeljak nije bilo nijednog.

Dodatna tri slučaja zaraze do srijede potvrđena su u Republici Srpskoj, gdje je u proteklim sedmicama epidemiološko stanje bilo znatno lošije nego u Federaciji jer su tamo svakodnevno bilježili dvocifren broj novozaraženih.

Najveće žarište zaraze u Bosni i Hercegovini sve vrijeme bila je Banja Luka, gdje je potvrđeno gotovo 600 slučajeva, a drugi po broju zaraženih bio je Maglaj sa 145.

 

Hrvatska i dalje bez novooboljelih 

Prema podacima koji stižu iz županijskih štabova civilne zaštite, u Hrvatskoj ni danas nema novozaraženih korona virusom, javlja Anadolija.

Prema najnovijim izvještajima, bez zaraženih su danas Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Bjelovarsko-bilogorska i Istarska županija.

Štab Civilne zaštite Republike Hrvatske ni jučer nije zabilježio novi slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj, ali je jedna osoba, ranije otkrivena kao zaražena, preminula. Time je broj smrtnih slučajeva zabilježenih od pojave korona virusa u Hrvatskoj porastao na 101.

Štab je ukinuo ograničenje rada nedjeljom za trgovine, trgovačke centre i ostale trgovačke subjekte, a povećano je ograničenje broja ljudi koji se mogu okupljati u otvorenim i zatvorenim prostorima.

U protekla četiri dana Hrvatska je imala samo jedan zabilježen slučaj zaraze korona virusom.