USK: Najavljene krivične prijave protiv premijera Vlade Huseina Rošića

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe FBiH, Koordinacioni odbor USK, održao je press konferenciju na kojoj su najavljene krivične prijave protiv premijera Vlade Huseina Rošića i ministrice finansija Zlatke Šepić. Tvrde kako u izradi budžeta za tekuću godinu nije učestvovao ovaj Sindikat, niti ga je razmatralo socijalno-ekonomsko vijeće. Također je istaknuto da Vlada ne poštuje Sporazum potpisan prošle godine sa ovim Sindikatom, objavljeno je u sinoćnjem Dnevniku Kantonalne televizije.

Kako su danas kazali sindikalisti, problemi su počeli još za vrijeme mandata nekadašnjeg premijera Izudina Saračevića, kada je osnovica za obračun plata sa 330, smanjena na 302 marke. Ta praksa je nastavljena sve do danas, istaknuto je na press konferenciji. Sindikat traži primenu osnovice od 315 maraka, koja je inače utvrđena na federalnom nivou.

Osim toga, istaknuto je to kako Budžet za ovu godinu nije razmatralo socijalno-ekonomsko vijeće, niti je u njegovoj izradi učestvovao Sindikat državnih službenika i namještenika. Također dodaju da Vlada ne poštuje Sporazum potpisan prošle godine sa Sindikatom.

Sudskim putem će tražiti da se uposlenima isplati razlika od 302 do 330 maraka od 2015. godine, pa do pravosnažnosti presude, a radi se, kako je kazano, o milionskim ciframa.

Zadnje obećanje od premijera i resornih ministara da će se realizovati dogovoreno iz Sporazuma, Sindikat je dobio u januaru. Do danas, kažu, nemaju povratnu informaciju. Ističu, da, eventualni dogovori sa Vladom u narednim danima, neće odložiti tužbe za period od 2015-e do danas.