Najveća kineska brodarska kompanija otvorit će svoje predstavništvo u Sarajevu

Inicijativa kineskog predsjednika Xi Jinpinga "Jedan pojas, jedan put" koja za cilj ima oživljavanje starih i upostavljanje novih kopnenih i morskih puteva između Azije, Afrike i Evrope, dobija svoje konkretne oblike i u Bosni i Hercegovini.

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnici grčke luke Pirej i vlasnici treće svjetske kontejnerske flote, u utorak 25. septembra svečano će inaugurirati svoje predstavništvo i u Sarajevu.

Na taj način se BiH etablira kao značajna tačka na Morskom putu svile te povezuje sa kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Shangai, Ningbo, Xingan, Qingdao, itd.

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise. Prema podacima od jula ove godine, ukupna flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta (DWT), kapaciteta 2.21 miliona TEU-a (Twenty-foot equivalent unit, jedan TEU iznosi otprilike šest metara duljine) što je čini trećom flotom na svijetu po veličini.

Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala diljem svijeta. Godišnja propusnost kontejnerskih terminala iznosti 118,39 miliona TEU-a, što COSCO stavlja po ovoj kategoriji na prvo mjesto na svijetu. Sa preko 2,7 miliona TEU-a kontejnerskog najamnog kapaciteta COSCO je na trećem mjestu svjetskih brodarskih kompanija.

Vizija kompanije je prihvatanje globalizirane kineske ekonomije, integriranje korisnih resursa, globalno brodarstvo, integrirana logistika, finansijski servisi vezani za brodarstvo kao sržni biznis, te razvoj raznolikih industrijskih klastera kako bi se izgradio svjetski lider u ovom poslu koji omogućava cjelokupnu logistiku i potpun lanac usluga.

COSCO operira na 362 međunarodne i unutarkineske brodske linije, od kojih njih 227 su međunarodne. COSCO je povezan sa 289 luka u 90 država i regija u svijetu. Poslije transpacifičkih servisa, najprofitabilniji servisi kompanije su oni koji povezuju Aziju i Evropu. 

U augustu 2016. COSCO je kupio 51 procenat Luke Pirej za 280,5 miliona eura. Na prostoru Jugoistočne Evrope COSCO posluje preko Dragon Maritimea, člana mreže svjetskih nezavisnih brodarskih agencija koje servisiraju 10 posto ukupnog svjetskog cargo volumena.

Inicijativa kineskog predsjednika Xi Jinpinga "Jedan pojas, jedan put", nastala je kao ideja 2013., i u proteklih pet godina razvijale i dobila konkretne institucije, financijske fondove i strateške dokumente. Smještena na Morskom putu svile BiH se nalazi među 70-tak država potpisnica Inicijative koja za cilj ima povezivanje ljudi, ideja, dobara naroda i država Azije, Afrike i Evrope kroz široku lepezu projekata od obostrane koristi. Inicijativa "Jedan pojas, jedan put" kineski je odgovor na izazove pred kojim se svijet u 21. stoljeću nalazi, i pokušaj kreiranja "Zajednice zajedničke sudbine čovječanstva", kako Kina atribuira vlastitu viziju budućeg boljeg svijeta.

Prije kancelarije u Sarajevu, kompanija je u jJugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu.

"Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH, lokalnu podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generiranju dodatne vrijednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku okrenutost prema BiH špediterima. Opredjeljenje kompanije je da Inicijativa "Pojas i put" bude još prepoznatljivija u BiH i da dvije države nastave razvijati prijateljske i poslovne odnose u duhu najboljih svjetskih primjera. Vizija naše kompanije u potpunosti slijedi viziju Narodne Republike Kine i mi smo ubijeđeni da će "Pojas i put" donijeti ekonomski napredak za BiH", rekla je voditeljica predstavništva COSCO Shipping Dragon Maritime za BiH Meliha Mujezinović.

COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a o planovima za razvoj i ulaganjima u BiH vlasnici i menadžment kompanije će govoriti na svečanoj inauguraciji predstavništva 25. septembra u Sarajevu.