NAJZDRAVIJE VOĆE NA ZEMLJI? Koristi od konzumiranja hurmi (datula)

Home

NAJZDRAVIJE VOĆE NA ZEMLJI? Koristi od konzumiranja hurmi (datula)

Mjesec posta ramazan za sve muslimane ove godine predstavlja izazov. Post od sehura do iftara u BiH trajat će 18 sati, a veoma je bitno šta ćete unijeti u svoj organizam kako biste bez poteškoća i zdravstvenih problema dočekali kandilje i akšamski ezan koji označava kraj posta.

Poslanik Muhammed, a.s, je hurmama (datulama) kao hrani vjernika pridavao posebnu pažnju, naročito za vrijeme ramazana. Smatraju se jednom od najzdravijih i najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu "kruh pustinje", jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

Imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti - od jačanja srca, anemije, holesterola, novija istraživanja pokazuju da su korisne i u liječenju raka - gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama.

Jača srce

Da ojačate srce i spriječite srčani udar, potopite hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Reguliše holesterol

Hurme sprječavaju zgrušavanje krvi i čiste krvne sudove te kontrolišu količinu holesterola.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanja su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Regulišu krvni pritisak

Hurme posjeduju veliku količinu magnezija i kalija,koji su dobri za visok krvni pritisak. 5-6 hurmi sadrži oko 80 mg magnezija, što je dovoljno da poboljša regulaciju i protok krvi.

Liječi dijareju (proljev), te pomaže kod tvrde stolice

Pored toga što liječe dijareju, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza.Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

"Vitamini za oči"

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju "vitaminima za oči2. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti.Za dobar vid jedite puno hurmi.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom.

Povećava seksualnu izdržljivost

Potopiti hurme u kozije mlijeko i ostaviti da stoje tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo.

Idealna hrana za postače

Čak i pojedini doktori savjetuju pacijentima koji se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Jača zubnu caklinu

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba.

Allah, dž.š, ne voli one koji pretjeruju pa je zabranio svaku pretjeranost. Sedam hurmi je preporučio Muhammed, a.s., rekavši da je sedam hurmi ujutro zaštita od džina.

 

 

(Cazin.NET)

Objavito: Ned, 05/28/2017 - 12:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top