fbpx Nakon 100 godina u centru Beograda otvorena džamija

Nakon 100 godina u centru Beograda otvorena džamija

Home

Nakon 100 godina u centru Beograda otvorena džamija


U centru Beograda, tačnije na Bulevaru Kralja Aleksandra, prošle sedmice je otvorena džamija, mesdžid za sve vjernike, muslimane na prostoru Beograda i okoline.

Iz Islamske zajednice BiH navode da je važnost postojanja ovakvog objekta mnogostruka, a glavni razlog je što će od sada, nakon stotinu godina, vjernici imati mjesto na kojem će se, kako je kazao dr. Rešad ef. Plojović, moći napajati čistom i iskrenom vjerom.

Otvaranju novih prostorija prisustvovao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović, dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, šef kabineta Reisu-l-uleme IZ-e u BIH Rifat Fetić, narodni poslanici dr. Muamer Zukorlić i dr. Jahja Fehratović, državni sekretar Edin Zećirović i glasnogovornik SPP-a Edin Đerlek.

Istaknuto je da prepune prostorije odaju značaj koji predstavlja okosnicu i nosi vrlo jasnu poruku muslimanima, ali i svim građanima u Beogradu i na teritoriji cijele Republike Srbije. Nakon otvorenja klanjan je i prvi džuma namaz, koji je predvodio muftija Dudić.

Predsjednik Mešihata je istaknuo da nakon džume otvaraju novu stranicu u poglavlju muslimana u Srbiji.

"Poslije više od stotinu godina Uzvišeni Allah smilovao se da mi budemo prva generacija koja će u centru grada boraviti u novoj Božijoj kući. Nadamo se da će ovo biti odskočna daska za otvaranje islamskog centra", kazao je Dudić.

Prva džuma s hutbom na bosanskom klanjana je u 12 sati, a druga, kasna džuma s hutbom na arapskom jeziku obavljena je u 13 sati. Novootvorena džamija posjeduje knjižaru i biblioteku.

Dr. Muamer Zukorlić poručio je da će ovo mjesto biti otvoreno, slobodno za sve pripadnike islama, da će predstavljati kuću svih ujedinjenih muslimana na jednom mjestu.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Tue, 13/02/2018 - 11:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top