NAKON DECENIJA ČUVANJA TAJNI: Recept za Coca-Colu će biti izložen u muzeju u Atlanti

Home

NAKON DECENIJA ČUVANJA TAJNI: Recept za Coca-Colu će biti izložen u muzeju u Atlanti


Tajni recept za Coca-Colu neće više biti u sefu u banci nego će biti izložen u Svjetskom Coca-Cola muzeju u Atlanti, SAD. Posjetioci muzeja koji se nalazi gdje i sjedište kompanije u Georgiji, u Atlanti, imat će priliku da vide metalnu kutiju na kojoj je napisan recept, koja je bila u sefu od 1925. godine.

"Ovo je poseban dan u historiji Coca-Cole i savršena završnica 125. godišnjice naše kompanije, koju slavimo ove godine ", rekao je menadžer jednog od odjela Muhtar Kent, prenose strane agencije.

Kent je dodao da su uposlenici Coca-Cola kompanije uvijek poduzimali mjere da zaštite recept svog slavnog pića, a sada će to podijeliti sa ljudima širom svijeta.
Bezalkoholno piće Coca-Colu kreirao je farmaceut John S. Pemberton 1886. godine u Atlanti. Formula za piće je strogo čuvana i nikada nije bila zapisana. Vlasnik kompanije Ernest Woodruff je zapisao formulu 1925. godine i stavio je u sef Trust Company banke.

Uprkos tome što su objavljeni mnogi "pravi" recepti za Coca-Colu na interentu, niko iz kompanije nije potvrdio tačnost tih recepata. Coca-Cola proizvodi i mnoge druge energetske i voćne napitke. Potrošači u nešto manje od 200 zemalja širom svijeta popiju 1,7 milijardi boca Coca-Cole svaki dan. Kompanija zapošljava više od 700.000 ljudi širom svijeta.

sarajevo-x.com

Objavio: Ned, 11/12/2011 - 06:59

Facebook komentari

Back to top