Nakon petodnevne borbe, u Čapljini bolje stanje: Vatra ostavila pustoš iza sebe, sačuvani ljudski životi i imovina

Home

Nakon petodnevne borbe, u Čapljini bolje stanje: Vatra ostavila pustoš iza sebe, sačuvani ljudski životi i imovina


Iza čapljinskih vatrogasaca i mještana ugroženih naselja pet je dana neprestane borbe s vatrenom stihijom koja je poharala šumsko bogatstvo i ekosistem.

Nastala je ogromna šteta koja će se tek zbrajati, ali najvažnije je sačuvano - ljudski životi i imovina.

Nije kritično

- Nastala je zaista ogromna šteta na šumi, u prirodi, ali nije izgorio nijedan objekt. Pet dugih dana je iza nas, stalna borba s vatrom koja je prijetila naseljima. Na terenu su bili svi naši ljudi, vojska, mještani, a djelovao je i helikopter OSBiH. U jednom momentu u Trebižatu požar je gasilo skoro 500 ljudi - kazao nam je jučer Mate Jurković, komandir Vatrogasne jedinice Čapljina.

Svi požari koji su prijetili u Čapljini su ugašeni, istakao je Jurković, osim u Dretelju, gdje još gore borovi pa postoji mogućnost ponovnog razbuktavanja. No, naše ekipe su na terenu i rješavaju to.

Također, jutros (četvrtak, op. a.) u Šurmancima i na Bivoljem Brdu izbila su dva požara, ali nije bilo kritično. I jutros je u Čapljini bio stacioniran helikopter OSBiH u slučaju da treba djelovati, ali nije bilo potrebe - naveo je Jurković.

Mnogo je bolja situacija i na požarištima na području trebinjske općine.

Komandir Teritorijalna vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk potvrdio nam je da je jučer bio aktivan samo jedan požar na platou Trebinjskih brda, u rejonu sela Plani Doli, koji nije prijetio kućama..

Pomoć iz zraka

 

Prema riječima dežurnog dispečera Profesionalne jedinice Mostar, konačno je ugašen požar na podveleškom platou.

Na području Hodine u noći sa srijede na četvrtak bilo je kritično. Stanje je jučer bilo stabilnije, ali je u poslijepodnevnim satima ponovo buknuo požar koji je gasila jedna vatrogasna ekipa.

U poslijepodnevnim satima izbio je i požar na Vardi, a na teren su upućeni četiri vozila i 11 mostarskih vatrogasaca. 

Također, sjeverno od Mostara, na lokalitetu Drežnica - Blatačke lazine, izbio je šumski požar, a zbog nepristupačnosti terena od ranih jutarnjih sati i u više navrata djelovao je helikopter OSBiH.

U općini Konjic aktivan je bio požar na području Javorika te Donjeg Sela i Viništa. Na terenu su, osim vatrogasaca, bili i pripadnici Šumarstva Konjic, a upućen je i zahtjev za pomoć u gašenju iz zraka.

Helikopteri izbacili više od 117 tona vode 

- Pripadnici OSBiH posljednjih dana dali su aktivan doprinos na gašenju požara u općinama Berkovići, Čapljina i Čitluk. Helikopteri OSBiH, djelujući na područjima zahvaćenim požarima, ostvarili su 10,3 sata naleta, pri čemu je izbačeno više od 117 tona vode - naveli su iz Ministarstva odbrane BiH. Milićević.

Nadam se kiši

Jelka Milićević, federalna ministrica za finansije, jučer se nakon sjednice Vlade FBiH, kao komandant Štaba civilne zaštite FBiH, osvrnula na požare u Hercegovini.

- Očito je da svi naši raspoloživi kapaciteti ne mogu odgovoriti ovoj situaciji i rekla bih da su, uglavnom, požari podmetnuti, jer znakovito je da se stvaraju linije koje ugrožavaju materijalna dobra i ljude. Po ko zna koji put spoznalo se da nemamo dovoljno ni ljudskih kapaciteta, a ni opreme. Iskreno se nadam da će pasti jedna dobra kiša - kazala je Milićević. .

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 25/08/2017 - 16:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top