Nakon ponovljenog postupka u Vrhovnom sudu FBiH: Trojici Rambovih ubica minimalno smanjene kazne

Home

Nakon ponovljenog postupka u Vrhovnom sudu FBiH: Trojici Rambovih ubica minimalno smanjene kazne


Nakon ponovljenog postupka, Vrhovni sud Federacije BiH proglasio je Harisa Gredelja iz Prijedora, Mehmeda Rekića iz Velike Kladuše i Sabahudina Ikeljića iz Prijedora krivim za ubistvo Nedžada Kličića (36) zvanog Rambo iz Cazina, potvrdio nam je bihaćki advokat Hasan Veladžić. 

 

444

Naoružani i opasni

- Otpravak presude još nismo dobili, ali je bio pretres na kojem je izrečena presuda - kazao nam je Veladžić.

Prema njegovim riječima, kazne trojici okrivljenih minimalno su smanjene. Vrhovni sud Gredelju je kaznu smanjio za tri mjeseca i osudio ga na šest godina i dva mjeseca zatvora. Rekić je dobio šest godina umjesto šest i po, a Ikeljić je osuđen na pet godina zatvora, umjesto pet i po. Četvrti optuženi Dragan Pavlović ranije je po sporazumu o priznanju krivce osuđen na dvije godine i osam mjeseci u Kantonalnom sudu u Bihaću.

Cazinski Rambo ubijen je 14. septembra 2014. godine u kafe-baru “Gold” u naselju Ostrožac kod Cazina. Gredelj, Ikeljić, Rekić i Pavlović s Mervanom Šljivarom, koji je u bijegu, došli su tog dana naoružani i maskirani. Pavlović je ostao na ulaznim vratima da bi spriječio ulazak i izlazak gostiju.

 

Hitac u glavu

 - Po ulasku u lokal naredili su gostima da legnu na pod. Gredelj i Ikeljić automatske su puške uperili u goste, a Rekić je aluminijskom palicom lupao inventar, čime su Šljivaru omogućili da neometano priđe Kličiću, koji je sam sjedio u loži. Šljivar je više puta pištoljem po glavi udario Kličića, a potom ga oborio na pod i ispalio mu jedan hitac u glavu, od čega je ovaj na mjestu ostao mrtav – navodi se u prvostepenoj presudi.

Motiv ubistva bili su raniji sukobi između Šljivara i ubijenog Kličića. Nedžad Kličić Rambo široj javnosti je bio poznat po videoklipu “Born For Action”, u kojem s ilegalnim oružjem glumi svog istoimenog idola.

 

Izvršilac u Sloveniji 

Direktni izvršilac ubistva Mervan Šljivar je u bijegu i za njim je raspisana potjernica. Poznato je da se Šljivar krije u Ljubljani, gdje je ranjen u jednom vatrenom obračunu, ali njegovo izručenje nije moguće jer ima državljanstvo Slovenije. Njemu je u Sloveniji prošle godine suđeno za pucnjavu u jednom restoranu i pokušaj ubistva Fadila Ferhatovića.

 

(Izvor: Avaz)

Topic
Objavio: Ned, 08/10/2017 - 18:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top