fbpx Nakon smrti Josipa Broza Tita, Beograd nije okupio više predstavnika država svijeta kao danas

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Beograd nije okupio više predstavnika država svijeta kao danas

Home

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Beograd nije okupio više predstavnika država svijeta kao danas


Velike vrućine koje se očekuju danas, blokada saobraćaja u dijelu Novog Beograda, te ko jeste, a ko nije došao ili će doći na inauguraciju novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, najvažnije su vijesti jutros koje se mogu pročitati ili čuti u medijima u Beogradu.

Daju se savjeti građanima kako da se nose s temperaturom koja bi trebala premašiti 35 stepeni Celzijusa.

Objavljuju se karte ulica koje nisu blokirane i alternativne su rute za saobraćaj, umjesto bulevara koji će od 16 sati danas biti zatvoreni u rejonu Palate Srbije, odnosno nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća.

Praktično da nema iole ozbiljnijeg medija koji ne analizira spisak zvanica koji će biti na Vučićevoj inauguraciji, raspravlja se koliko su gosti značajni, a koliko nisu, koga oni predstavljaju i kakvu poruku dolaskom ili nedolaskom donose.

U Srbiji se naglašava da je inauguracija najznačajniji politički događaj u proteklih 40 godina. S obzirom na prisustvo delegacija više od 50 država, ona u neku ruku to i jeste. Beograd, nakon smrti Josipa Broza Tita, nije okupio više predstavnika država svijeta. I kada se gleda kvantitativno, to i jeste tako.

Kvalitativno, "krupnih riba" nema. Nema, na primjer, Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije. Ili niti jednog predsjednika ili premijera zapadnih država.

Najistaknutija figura Evropske unije, komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn, koji se intenzivno bavi Balkanom, prisustvovat će inauguraciji.

On je, ujedno, i najvisočije pozicioniran zapadni zvaničnik. Iz regiona nema predstavnika Albanije i Rumunije, ali je zato u Beograd nahrlio kompletan vrh Bosne i Hercegovine.

Delegacije iz Sarajeva i Banje Luke najbrojnije su na ovom skupu pa se u nekim od medija ovdje, a posebno na društvenim mrežama, moglo čuti i vidjeti pitanje da li je iko ostao da vlada u BiH.

Ovdje u Beogradu se ističe i da će se danas u Palati Srbije naći skoro 5.000 ljudi. Protokol je prezaposlen. Svi vladini službenici užurbano rade na tome da događaj prođe u najboljem mogućem redu, a u tome im intenzivno pomaže hiljade policajaca, vojnika, pripadnika žandarmerije.

Svi su oni posebno gusto načičkani oko Palate Srbije. Sve pažljivo prate i nadziru pripadnici civilne i vojne obavještajne službe koji "imaju posebne zadatke".

Posebna pravila važe i za zvanice. Način oblačenja je jasan, ali i ponašanja. Neće svih 5.000 ljudi imati priliku ni da se vidi s Vučićem, a još manje da mu čestita.

Nije dopušteno da ga se ljubi, može se s njim progovoriti do 10 sekundi. I idemo dalje! U okviru programa inauguracije, nije dopušteno ni opijanje, ali ni đuskanje, poigravanje ni podvriskivanje ili zviždanje, naročito kada nastupe trubači.

Hrana koja će se poslužiti je isključivo "Made in Srbija"

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Pet, 23/06/2017 - 11:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top