Italija: Nakon zabrane uplovljavanja, Sea-Watch 3 ne smije isploviti

Talijanska obalna straža zabranila je u petak spasilačkom brodu za migrante Sea-Watch 3 da isplovi iz luke u Cataniji, stavivši još jednom taj brod u središte rasprave o migrantima.

U izjavi obalne straže objavljenoj u petak kaže se da su razne provjere provedene na brodu Sea-Watch 3, koji vodi nevladina organizacija Sea Watch iz Njemačke, te je ustanovljen "niz prekršaja" koji se tiču pomorske sigurnosti, prenosi Hina.

Provjere su provedene nakon što se brod usidrio u luku, a 47 migranata koje je spasio u Mediteranu iskrcalo se na talijansko tlo.

Brodu je zabranjeno isplovljavanje iz luke dok se stvar ne riješi.

Sea Watch: Zločinačka kampanja

Nizozemski dužnosnici već su kontaktirani, naglasili su iz obalne straže.

Sea-Watch 3 plovi pod nizozemskom zastavom.

Brod je proveo gotovo dva tjedna na moru dok mu nije bilo dopušteno uploviti u talijanske luke.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini želi zabraniti privatne spasilačke organizacije kako ne bi dovodili migrante na obale Italije te je pozvao na istragu Sea Watcha.

Ta nevladina organizacija posljednji potez talijanske Vlade vidi kao prepreku u spasilačkim aktivnostima te kao dokaz "zločinačke kampanji" protiv nje i drugih organizacija.

Iskrcano 47 osoba

"Jasno je da je obalna straža stavljena pod veliki pritisak da pronađe nešto zbog čega bi nas mogla zadržati u luci", rekao je glasnogovornik Sea Watcha Ruben Neugebauer za dpa.

Dodao je kako je taj potez pokušaj "povlačenja i posljednjeg spasilačkog broda izvan pogona".

Brod Sea-Watch 3 uplovio je u luku u Cataniji u četvrtak kako bi se iz njega iskrcalo 47 ljudi, među kojima i 15 maloljetnika, koji su spašeni 19. siječnja na moru.