NAKON ZRAČNIH NAPADA IZRAELA: Eskalacija nasilja u Gazi

Home

NAKON ZRAČNIH NAPADA IZRAELA: Eskalacija nasilja u Gazi


Nasilje na granici pojasa Gaze i Izraela eskaliralo je u petak kada su u izraelskim zračnim udarima ubijene najmanje tri osobe, a palestinski militanti su ispalili rakete duboko na teritoriju južnog Izraela.

Posljednji krug nasilja izbio je u četvrtak kada su u izraelskom zračnom udaru ubijena dvojica militanata u automobilu na prometnoj ulici u Gazi. Izrael tvrdi da su oni planirali napasti civile i vojnike.

Naoružani Palestinci odgovorili su raketnim baražom duboko po teritoriji južnog Izraela, a neke rakete su pale u blizini grada Beershebe, nije bilo ljudskih žrtava, prenosi Reuters.

Palestinski medicinski zvaničnici saopćili su u petak rano ujutro da je drugi izraelski zračni udar imao za cilj Hamasov logor za obuku u blizini grada Gaze, te da je od šrapnela ubijen jedan civil i 13 ranjeno, uglavnom žena i djece.

Portparol Hamasa izjavio je da zračni udar predstavlja zločin i optužio je Izrael da širi nasilje u regiji.

„Smatramo vladu cionističkog okupatora (Izraela) odgovornom za ovaj zločin i za novu eskalaciju nasilja“, izjavio je portparol Fawzi Barhoum.

Izraelska vojska potvrdila je oba zračna udara. Dodala je da su dvije osobe ubijene u prvom udaru i da su one planirale napade na izraelske civile i vojnike duž izraelske granice  s egipatskim Sinajskim poluostrvom.   

„Oni su pripadali terorističkoj grupi koja je namjeravala napasti izraelske civile i vojnike preko zapadne granice“, navodi se u saopćenju vojske.

Hamas, islamistička grupa koja se zaklela na uništenje Izraela, vlada pojasom Gaze od 2007. godine.

U vojnom saopćenju navodi se da je jedan od militanata bio umiješan u bombaški napad u južnom izraelskom turističkom mjestu Eliat u kojem je ubijeno troje izraelskih civila.

Nasilje između Izraela i militanata iz Gaze nedavno je popustilo iako su u srijedu izraelski vojnici ubili jednog naoružanog Palestinca i ranili drugog tokom prekograničnog napada, sopćili su bolnički zvaničnici.


(Fena)

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 10:58

Facebook komentari

Back to top