fbpx Napad na parlament u Afganistanu, više od 20 mrtvih

Napad na parlament u Afganistanu, više od 20 mrtvih

Home

Napad na parlament u Afganistanu, više od 20 mrtvih


Najmanje 24 osobe su ubijene, a 70 je ranjeno u dvostrukom bombaškom napadu na zgradu afganistanskog parlamenta u Kabulu, saopštili su zvaničnici.

Odgovornost za napade preuzeli su talibani, navodeći na Twitteru da je meta bila obavještajna služba koju optužuju da u zgradi parlamenta ima kancelarije, javlja Beta, prenio je N1.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, prva eskplozija dogodila se ispred minibusa sa zaposlenima u parlamentu, a nedugo zatim se bombaš-samoubica raznio u hodu.

Sediki je naveo da policija utvrđuje identitet žrtava, ali nije mogao da potvrdi da li među ubijenima i ranjenima ima i poslanika.

Zgrada parlamenta se nalazi prekoputa Američkog univerziteta u Kabulu, koji je u septembru bio meta napada u kojem je ubijeno 16 ljudi, većinom studenata.

Sedam osoba ubijeno je danas u drugom samoubilačkom napadu, u Laškar Gahu, glavnom gradu provincije Helmand, na jugu Afganistana, a meta je bila kuća u kojoj je bio lokalni zvaničnik obavještajne službe.

Za taj napad niko nije preuzeo odgovornost, ali se vjeruje da su ga izvršili talibani koji često napadaju sjedišta državnih institucija i vojne i policijske objekte širom Afganistana.

(Izvor: Oslobođenje; Foto: EPA)
Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 10/01/2017 - 17:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top