Napad u Cambrilsu: Peti napadač je pokušao izbosti ljude, među povrijeđenima i policajac

Home

Napad u Cambrilsu: Peti napadač je pokušao izbosti ljude, među povrijeđenima i policajac

Pet od sedam osoba koje su povrijeđene u terorističkom napadu u priobalnom španskom gradu Cambrilsu nalaze se u bolnici. Jedna osoba je u kritičnom stanju, dvije osobe su teško povrijeđene, dok su još dvije osobe zadobile manje povrede.

Kako piše BBC, pet terorista je bilo u automobilu koji je krenuo ka pješacima. Ljudi su trčali kako bi se spasili, a potom se čula pucnjava. Stanovnicima popularnog turističkog mjesta rečeno je da ostanu u kućama. 

Među povrijeđenima je i policajac. Nakon što su ubili četvoricu napadača, peti je izašao iz automobila i pokušao izbosti ljude.

Policija je utvrdila da je ovaj napad povezan s napadom koji se desio u četvrtak poslijepodne u Barceloni. Saopćeno je kako su u ovom napadu, u kojem je ubijeno 13, a ranjeno 100 osoba, žrtve iz 13 zemalja. Među povrijeđenima je 26 državljanima Francuske, a 11 ih u teškom stanju.

Ranije je policija u Barceloni upucala još jednog muškarca u automobilu koji se nije zaustavio na njihov znak, te je udario policajca.

Policija je kazala kako nema indikacija da je ovaj slučaj povezna sa napadom. Mediji su objavili kako je ustvari muškarac bio izboden i da nije bio na mjestu vozača. Bio je vlasnik automobila, ali nije poznat policiji od ranije.

Prema pisanju medija El Periodico, CIA je upozorila katalonske vlasti prije dva mjeseca da bi moglo doći do napada na ulici Ramblas.

Samoprozvana Islamska država kazala je da su u pitanju njihovi vojnici. Španska policija je uhapsila jednog Marokanca i jednog Španca iz sjeverne Afrike za koje se sumnjalo da su povezani s incidentom. 

Objavili su fotografiju muškarca koji je iznajmio kombi kojim se zabio u pješake, ali Driss Oukabir se sam prijavio policiji kazavši kako su mu papiri ukradeni i da su korišteni bez njegovog znanja. Niko od njih nije vozač.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Pet, 18/08/2017 - 09:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top