fbpx Napetost eskalirala: Izrael napao Siriju, žestoke borbe i dalje traju!

Napetost eskalirala: Izrael napao Siriju, žestoke borbe i dalje traju!

Home

Napetost eskalirala: Izrael napao Siriju, žestoke borbe i dalje traju!


Nekoliko osoba je danas ubijeno u napadu izraleskih aviona na Siriju, koji se dogodio nakon što je 10 projektila iz te ratom razorene zemlje pogodilo Golansku visoravan, javile su sirijska novinska agencija SANA i portparol izraelske vojske.

Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, dva sirijska vojnika ubijena su u napadu Izraela.

Opservatorija je prijavila i žestoke borbe između snaga sirijske vlade i pobunjenika na sjeverozapadu Sirije. Meta izraelskih zračnih snaga su bila i dva tenka sirijske vlade u sjevernom djelu Golanske visoravni, naglasio je portparol vojske dodajući da nije bilo žrtava kao posljedica ispaljivanja projektila.

Kako je dodao, zbog "neprihvatljivog kršenja izraelskog suvereniteta", Izrael je protestovao kod posmatračkih snaga UN koje su zadužene za nadgledanje sporazuma o prekidu vatre iz 1974. godine koji su potpisale dvije zemlje.

SANA je potvrdila da se dogodio napad navodeći da je u njemu stadao "neodređeni broj ljudi" i da je nanijeta materijalna šteta, prenosi AFP.

Izrael je izvršio više zračnih napada u Siriji od izbijanja građanskog rata u toj zemlji 2011. godine, od kojih je većina ciljala na konvoje s oružjem ili skladišta šiitske libanske proiranske pravojne organizacije Hezbolah, koja podržava sirijsku vladu.

 

(Izvor: Avaz)  

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 24/06/2017 - 22:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top