Napokon zakazana sjednica Parlamenta FBiH, na dnevnom redu nema boračkih zahtjeva

Nakon što tri mjeseca nije zasjedano predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić sazvao je vanrednu sjednicu najvišeg entitetskog organa zakonodavne vlasti. Na dnevnom redu nalaze se tri strategije iz 2016. godine.

Na ovaj način zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH onemogućeno je postavljanje zastupničkih pitanja s obzirom na to da takvo pravo parlamentarci uživaju samo na redovnim sjednicama. 

Zastupnik SDP-a BiH Zukan Helez oglasio se povodom najavljene sjednice entitetskog organa zakonodavne vlasti ističući kako su SDA i HDZ BiH zakazivanjem vanredne sjednice ponovo prevarili bivše borce. 

Na dnevnom redu sjednice koja bi trebala biti održana 17. aprila 2018. godine nalazi se pet zakona koji su u proceduru upućeni po skraćenom postupku i to Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. 

Federalni parlamentarci trebali bi se izjasniti i o Prijedlogu strategije razvoja drvne industrije Federacije BiH za period 2016.-2025. godine, Prijedlogu strategije razvoja industrije građevinskog materijala Federacije BiH za period 2016.-2025. godine i Prijedlogu strategije razvoja metalnog i elektro sektora Federacije BiH za period 2016.-2025. godine. 

Mušić je na dnevni red stavio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, Prijedlog zakona o zaštiti na radu, Nacrt zakona o dopunama Zakona o lovstvu, Nacrt zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune (rebalans) Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2017. godinu (konsolidovani), Izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2017. godinu (rebalans) – (Anex 1), Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2017. godinu i Odluku o utvrđivanju privremenih smjernica politike za provođenje energijske efikasnosti u Federaciji BiH.

Pred zastupnicima će se naći i Program rada Vlade FBiH za 2018. godinu, Program rada Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za 2018. godinu te tačka naslovljena kao "izbori i imenovanja".

Posljednja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je 26. decembra 2017. godine, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH u međuvremenu je 28. decembra, 17. januara, 23. januara i 24. januara održao četiri vanredne sjednice.