Narodna biblioteka obilježila svjetski Dan knjige

sa

Narodna biblioteka Sanski Most, povodom 23. aprila Međunarodnog dana knjige, danas je upriličila nekoliko aktivnosti s ciljem obilježavanja ovog značajnog datuma.

U saradnji sa sanskim Osnovnim školama, povodom obilježavanja Dana knjige i autorskih prava, Narodna biblioteka Sanski Most nastoji svake godine ponuditi određene sadržaje koji imaju za cilj promovisanje književnosti, stvaranje ranih čitalačkih navika, ali i popularizaciju lijepe pisane riječi među najmlađima.

Tim povodom, Učenici osnovne škole „Hasan Kikić“ danas su posjetili prostorije Narodne biblioteke, gdje su od strane uposlenika imali priliku da se upoznaju sa knjižnim fondom ali i radom ove ustanove. Inače, ova javna ustanova, u skladu sa planom rada, posebnu pažnju u svojim aktivnostima posvećuje najmlađim korisnicima, bilo da se radi o nabavci školskih lektira, ili kroz organizovanje različitih kulturnih sadržaja namijenjenih mladim naraštajima.

Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, odabran je kao simboličan datum u svjetskoj književnosti. Daleke 1616. godine na taj dan umrli su velikani pisane riječi Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donijeta je na Općoj konferenciji UNESCO-a koja je održana u Parizu 1995. godine, i svrha tog praznika jeste da oda priznanje knjigama i piscima, i da ohrabri ljude da otkriju ili ponovo ožive zadovoljstvo čitanja.