Naručio likvidaciju bivšeg poslovnog partnera, egzekuciju izvršio bivši motociklistički prvak

Istražitelji rasvijetlili brutalno ubistvo u Omišu

Hrvatski specijalci jučer oko sedam sati uhapasili su u Omišu dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su naručili i organizirali ubistvo Karmelina Fistanića (38) iz Piska 9. novembra na Jadranskoj magistrali u Omišu. 

Pao je Jerko Pirić (34), koji se sumnjiči da je naručio ubistvo svog bivšeg poslovnog partnera. Priveden je i Vlado Zolota (46), vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata, koji je, sumnjaju u policiji, pomogao organizirati likvidaciju. 

U Šibeniku je uhapšen i Stipe Ringwald (47), bivši motociklistički prvak i čovjek s podebljim kriminalnim dosjeom, za kojeg sumnjaju da je izvršio egzekuciju, odnosno da je ispalio najmanje šest hitaca u glavu pokojnog Fistanića.

Nešto više od mjesec dana nakon brutalnog ubistva, policija je uspjela doći do informacija koje su ih dovele do odbačenog skutera za koji je utvrđeno da je ukraden u Splitu još u avgustu. Vještačenjem bioloških i drugih tragova na skuteru pronađen je, DNK pokojnog Fistanića te je to bio dovoljno čvrst indikator da se krene u akciju. 

Kako pišu hrvatski mediji, Pirić je uz pomoć svog prijatelja Zolote organizirao ubistvo, pronašli su apartman u koji su smjestili Ringwalda i koji mu je služio kao baza. Oni su organizirali i krađu skutera te su Ringwaldu dali i oružje koje su nakon likvidacije i ubicinog bijega sakrili.