Nastavljeno raketiranje juga Izraela

Home

Nastavljeno raketiranje juga Izraela


TEL AVIV - Militanti iz pojasa Gaze rano jutros su ispalili četiri rakete na jug Izraela, nakon što je izraelska vojna avijacija napala Gazu u posljednjim sukobima između dvije strane.Glasnogovornik policije rekao je za AFP da nijedna od ovih raketa nije uzrokovala štetu, niti je bilo povrijeđenih.

Militantska grupa iz Gaze, Odbor narodnog otpora, preuzela je odgovornost za ove napade.

Nemiri manjeg intenziteta između Izraela i Gaze naglo su prekinuti kada je u četvrtak izraelska vojska usmrtila dva militanta iz Gaze.

Na osnovu izvještaja vojske, dvojica militanata - od kojih je jedan planirao napad na Izrael 2007. godine - planirali su napad na jug Izraela preko Sinajskog poluotoka.

Palestinski borci uzvratili su ispalivši pet raketa na Izrael, od kojih nijedna nije prouzrokovala štetu. 

U izraelskom zračnom napadu koji je uslijedio na Gazu u petak ujutro ubijeni su otac i njegov 12-godišnji sin, dok je deset civila ranjeno.

Izraelska vojska izrazila je žaljenje za pogibijom civila, ali je okrivila Hamas što djeluje u naseljenim mjestima.

Militanti iz Gaze su ispalili 12 raketa na Izrael u petak, od kojih nijedan nije uzrokovala materijalnu štetu ili gubitak ljudskih života. Odbor narodnog otpora preuzeo je odgovornost za pet ispaljenih raketa.

Izraelski mediji javili su u petak navečer da se vojni vrh konsultuje o posljednjim dešavanjima.

Izrael često za metu ima militante za koje kaže da ispaljuju rakete preko granice, ili vrši udare na Gazu kao odgovor na napade raketama. Također izvodi ciljane napade na pojedince.

Fena

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 14:13

Facebook komentari

Back to top