Nastavljeno suđenje za masovna ubistva u Kravici

Home

Nastavljeno suđenje za masovna ubistva u Kravici


Osmorica bivših specijalaca Republike Srpske optuženi su za ratni zločin i ubistva 1.313 Bošnjaka iz srebreničkog kraja.

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, optuženih za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, nastavljeno je pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Pred sudom je pušten tonski zapis iskaza iz istrage jednog od optuženih, Dragomira Parovića. 

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinić, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade policije Republike Srpske, u hangarima zemljoradničke zadruge i oko njih u mjestu Kravica tijekom srpnja 1995. godine sudjelovali u ubojstvu 1.313 Bošnjaka iz srebreničkog kraja.

Suđenje je počelo 6. veljače ove godine.

Optuženi se brane sa slobode i odbacuju navode optužnice. Detaljnu obranu za sada je iznio samo Batinić, dok su Nedeljković i Golijanin odbili to učiniti.

 

Zločini proglašeni genocidom

Među žrtvama koje su ubijene u Kravici do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 te Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

U napadu na "zaštićenu enklavu" Ujedinjenih naroda Srebrenica, koji se dogodio u srpnju 1995. godine, a koji su izvele snage tadašnje Vojske Republike Srpke pod zapovjedništvom optuženog za genocid i ratne zločine Ratka Mladića, ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Deseci tisuća žena, djece i starijih ljudi deportirani su ili su spas bili prinuđeni tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnom teritoriju na području Tuzle.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Haagu 2007. godine službeno je proglasio genocidom.

 

(Izvor: Al Jazeera)

Tagovi
Objavio: Wed, 31/05/2017 - 11:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top