NATO pozvao na dijalog za rješenje za Kosovo

Home

NATO pozvao na dijalog za rješenje za Kosovo


BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a su u Bruxellesu saopćili da kriza na Kosovu zahtijeva dijalog i osudili su nasilje na Kosovu. U završnom saopćenju ministri vanjskih poslova NATO-a su saopćili da "kriza na Kosovu zahtijeva dijalog i umjerenost kako bi se pronašlo održivo političko rješenje".

Šefovi diplomatija NATO-a su, u zaključcima zasjedanja u Bruxellesu, "pozvali sve strane na uzdržanost i punu saradnju sa svim međunarodnim činiocima na terenu kako bi se neodložno osigurala sloboda kretanja, kao i uklanjanje prepreka na putevima", prenio je Tanjug. 

Šefovi diplomatija NATO-a pozdravili su, "kao konstruktivan korak, načelan sporazum Beograda i Prištine od 2. decembra o formuli EU-a i integriranom upravljanju prijelazima (IBM)". 

Oni su pozvali sve strane da ovaj sporazum "primijene bez oklijevanja" i istakli da taj sporazum "mora odmah da dovede do ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na sjeveru Kosova". 

Šefovi diplomatija NATO-a su pozvali obje strane da i dalje "učestvuju u razgovorima kako bi se našla trajna rješenja". 

Oni su ponovo pružili "punu podršku Kforu, koji nastavlja da na pažljiv, odlučan i nepristrasan način doprinosi očuvanju slobode kretanja i sigurnosti i zaštiti svih ljudi na Kosovu, u skladu s mandatom UN-a". 

Ministri NATO-a su pozdravili usaglašeno djelovanje Kfora i Euleksa.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 22:18

Facebook komentari

Back to top