Naučnici spasili čudne rezbarije u misterioznom engleskom dvorcu. Sad su otkrili nove detalje

**

Konzervatori koji rade u dvorcu u sjeverozapadnoj Engleskoj uspjeli su spasiti neke neobične srednjovjekovne kamene rezbarije.

One su bile u opasnosti od uništenja, a naučnici su ih na svu sreću uspjeli spasiti od vode, piše CNN.

Dvorac Carlisel je sagradio 1092. godine William II, on je bio najnapadaniji zamak u Engleskoj. Podatak je to humanitarne organizacije za očuvanje engleskog naslijeđa.

Godine 1315. škotski kralj Robert Bruce je pokušao da ga zauzme. A 1568. godine Marija, kraljica Škotske, držana je u zatočeništvu u jednoj od njegovih kula. Bio je istaknut u Engleskom građanskom ratu i jakobitske trupe pod Boni princ Charlie borile su se oko njega u 18. vijeku.

Najistaknutija karakteristika zamka je tvrđava – ili velika kula – koja ima niz misterioznih rezbarija na drugom spratu.

Ove rezbarije prikazuju i stvarna i mitska bića, uključujući delfine, konje, veprove, lososa, sirene, leoparda i Svetog Đorđa i zmaja, kao i vjerske simbole i još mnogo toga.

Određeni detalji, uključujući bijelu ružu kuće York i značku vepra Richarda III, datiraju ih negdje iz 1480-te.

Historičari engleskog naslijeđa vjeruju da su rezbarije djelo amatera, a ne profesionalnih zanatlija. Kao i da su napravljene oštrim instrumentima, poput noževa.

Prvobitno se mislilo da su slike uklesane od strane zatvorenika u tornju, ali nedavna istraživanja sugeriraju da su ih možda napravili članovi garnizona ili domaćinstva, saopštila je organizacija.

Osim što su rezbarije sačuvane za potomstvo, restauracija je otkrila i ranije nevidljive karakteristike, uključujući scenu lova na jelene i profil viteza.

Počela restauracija
Engleska baština je započela projekat restauracije ranije ove godine, jer su obilnije padavine posljednjih godina dovele do oštećenja u dvorcu od vode, a rezbarije su se ubrzale.

Tim specijalističkih konzervatora uklonio je stotine godina star talog i oštećenja od vode sa rezbarenja ručno, bez upotrebe hemikalija. Jedan od njihovih glavnih poslova bio je uklanjanje bijelih kora soli pomoću šablona, četkica i skalpela.

Juliet Fellows-Smith, menadžerica imovine engleskog nasljeđa u zamku Carlisle, rekla je u izjavi za medije:

“Ovo je godina u kojoj se obilježava 900 godina od kada je tvrđava izgrađena u kamenu i zahvaljujući napornom radu naših stručnih timova istorijsko tkivo i intrigantne slike uklesane u zidove tokom 15. vijeka, zaštićene su godinama koje dolaze.”