NB USK: Trajanje izgradnje i cijena autoputa u BiH je trajna sramota vlasti – mora se ulagati i u sredine gdje ne prolazi Koridor 5c

asd
Izgradnja autoputa na Koridoru 5c, koja traje više od 20 godina i za koju su vlasti više puta dosad najavljivale rokove za njen završetak, je trajna sramota i pečat nesposobne i korumpirane vlasti.

Posljednje najave da je rok za završetak ovoga projekta 2028. godina je još jedan pokušaj podcjenjivanja građana ove zemlje, od istih ljudi i politika koje su ga dosad više puta slagale i jasno je da se radi o samo još jednoj laži, poručili su iz Nezavisnog bloka Unsko-sanskog kantona.

Građani ove zemlje po osnovu akciza na gorivo su dosad platili preko 8 milijardi KM, uključujući i one iz USK, TK ili Goražda, kantone kroz koje uopće prolazi koridor 5c. Zbog oštrog protivljenja ovakvom odnosu i glasanja protiv povećanja akciza, bez da se osigura dio sredstava i za razvoj cestovne infrastrukture za kantone kroz koje ne prolazi Koridor 5c, tadašnji zastupnik u Parlamentu BiH, a danas predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić je isključen iz stranke kojoj je ranije pripadao. 

Danas, četiri godine poslije, jasno je da principijelna borba i zalaganje za prava običnog čovjeka protiv povećanja akciza bila ispravna, jer vlast nije gradila puteve, nego sredstvima akciza i kreditnim zaduženjima kupovala izbore, a zatim i zastupnike u Parlamentu da bi očuvala svoju vlast. 

S druge strane, nizak je i nivo grant podrške, jer je samo za jedan projekat- pruga Zagreb- Rijeka, susjedna Hrvatska dobila više podrške od EU, nego BiH za sve infrastrukturne projekte u zadnjih 5 godina. Svjesni smo da je veliki dio odgovornosti na našim, nesposobnim vlastima, ali i Evropska unija mora mijenjati svoj odnos prema BiH, jer će sredstva, a uz to i politički uticaj, dolaziti od drugih zainteresiranih za ovu regiju- iz Kine, Rusije, Turske…

Da vlast nije sredstva akciza trošila da podiže i plaća odabrane firme i tajkune koji su njima bliski i tako pljačka ovaj narod, dosad je 336 kilometara na koridoru 5c moralo biti davno završeno. 

Jedan od najsvježijih primjera izvlačenja novca za svoje kadrove i članove Kluba poslanika vladajuće stranke je iznos sredstava iz budžeta za firmu aktuelnog vd direktora Autocesta FBiH, kadra SDA.

Zato, Nezavisni blok Unsko-sanskog kantona traži od Vijeće ministara BiH i nadležne institucije da u procesu raspodjele sredstava od akciza i novih zaduženja, dio sredstava obavezno planira za ulaganje u one dijelove BiH kroz koje ne prolazi Koridor 5c. 

Time bi, barem malo, ispravili nepravdu i napravili ravnomjerniji razvoj cijele BiH, što je preduvjet za napredak svake države i zajednice.

Pozivamo i Vladu USK da podrži ovaj apel i da utvrdi zvanične odluke na ovim osnovama i uputi ih predstavnicima državnih vlasti i međunarodnih institucija koje se bave ovim pitanjima.- zaključili su iz Nezavisnog bloka USK.