Home

NBA: Nijedna ekipa neće igrati četiri utakmice u pet dana

15 Aug

NBA: Nijedna ekipa neće igrati četiri utakmice u pet dana

U noći s ponedjeljka na utorak NBA liga je objavila kalendar osnovnog dijela nove sezone koja će započeti 17. oktobra, sedam dana prije nego što je to bilo uobičajeno, i u kojoj, po prvi put u 72-godišnjoj istoriji, nijedna ekipa neće morati igrati četiri utakmice u razdoblju od pet dana.

Mjere su to koje je vodstvo NBA lige poduzelo kako bi smanjilo fizičku potrošnju igrača tokom šestomjesečnog takmičenja te omogućilo trenerima da što manje pribjegavaju uobičajenoj praksi odmaranja glavnih zvijezda, što se sve češće događalo u proteklim sezonama, a eskaliralo bi s približavanjem doigravanja.

Promjene u kalendaru omogućile su slaganje takvog rasporeda kojim se još više smanjuje prosječan broj situacija u kojima će ekipe igrati utakmice dan za danom. Prošlosezonski prosjek je bio 16,3 takvih utakmica po ekipi , a za nadolazeću sezonu je smanjen na 14,4 utakmica.

Prvog dana nove sezone bit će odigrane dvije od ukupno 1230 utakmica osnovnog dijela: u prvoj će aktualni NBA doprvaci iz Clevelanda ugostiti Boston u reprizi finala Istočne konferencije iz prošle sezone, a nešto kasnije iste večeri, uoči dvoboja s Houstonom, igrači, treneri i vlasnici Golden State Warriorsa dobit će pobjedničko prstenje u Oracle Areni u Oaklandu, gdje će pod krov biti podignuta još jedna zastava NBA prvaka, šesta u istoriji kluba te druga u posljednje tri sezone.

Još jedna od novosti u nadolazećoj sezoni su i reklame koje će NBA ekipa nositi na dresu. Svaka će ekipa imati pravo potpisati jedan takav sponzorski ugovor, a zasada ih ima 12 od 30 ekipa, osam iz Istočne i četiri iz Zapadne konferencije.

Regularni dio sezone trajat će od 17. listopada 2017. do 11. travnja 2018, doigravanje će započeti 14. aprila iduće godine, a ime NBA prvaka doznat ćemo u prvoj polovici juna.

 

(Izvor:fokus.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top