fbpx Ne daju lijekove za rak ako se cijena ne poveća za 4.000 posto

Ne daju lijekove za rak ako se cijena ne poveća za 4.000 posto

Home

Ne daju lijekove za rak ako se cijena ne poveća za 4.000 posto


Adekvatna terapija za oboljele od karcinoma postoji, no farmaceutske kompanije godinama čine sve da bi one onkološkim pacijentima bile nedostupne.

Žrtve visokih cijena zarad profita postali su milioni oboljelih, među kojima i veliki broj djece, jer ne mogu mjesečno izdvajati hiljade maraka za terapiju.

Velika investiranja

No, na udaru nisu samo pacijenti već i agencije za lijekove u većini zemalja, koje su dobile ultimatum da se cijena lijekova za rak poveća i do čak 4.000 posto ili će im ih proizvođač „Aspen Pharmacare“ prestati prodavati.

Izvori bliski ovoj kompaniji tvrde da bi, ukoliko ne bude povećanja, moglo doći do obustave opskrbe tržišta mnogim lijekovima, a sve zbog profitabilnosti.

„Aspen“, navodno, želi prodavati 2 miligrama lijeka „leukeran“ za liječenje leukemije za 100 umjesto za 2,16 eura. Isto se odnosi i na lijek „alkeran“ od 2 miligrama, čija bi cijena trebala biti viša za 4.000 posto! No, iako ova kompanija godinama insistira na poskupljenjima velikog broja lijekova, u većini zemalja do sada su naišli na odbijanje.

Ova vijest, kako je za „Avaz“ kazala Ana Petrović, direktorica Udruženja inovativnih farmaceutskih proizvođača lijekova u BiH, nije dobra za oboljele, kojih je u svijetu sve više.

Ona je podsjetila da su 2012. godine inovativne kompanije u Evropskoj uniji investirale više od 30 milijardi eura u istraživanje i razvoj lijekova koji će možda tek za 15 godini doći do pacijenata.

Kvalitetna terapija

- Istraživanje i kreiranje novog lijeka traje skoro 14 godina, a kompanije potroše više od milijardu dolara po molekuli - kazala je Petrović.

Ona je sa žaljenjem podsjetila i na činjenicu da su bh. pacijentima novi i učinkoviti lijekovi godinama nedostupni.

Zabrinjavajućim navodi i to što posljednjih pet godina nijedna novi lijek nije uvršten na federalnu listu skupih lijekova da bi se pacijentima mogla pružiti kvalitetnija terapija.

Gledaju na uštede

Petrović navodi da je kod nas problem u Zakonu o javnim nabavkama, ali i našim zdravstvenim institucijama koje se ne trude pacijentima pružiti bolje lijekove, već samo znaju štedjeti i posuđivati novac od banaka.

- Cijena nije uvijek problem, budući da su farmaceutske kompanije zainteresirane da finansiraju određen broj pacijenata jedan period ili da doniraju terapiju manjem broju pacijenata, ali budući da se u BiH na sve lijekove i zdravstvene usluge plaća PDV, na kraju kompaniju svaka donacija dođe puno skuplje - rekla je Petrović.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Ned, 16/04/2017 - 06:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top