Ne moramo zaboraviti prošlost, koncentrišimo se na budućnost

Home

Ne moramo zaboraviti prošlost, koncentrišimo se na budućnost


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posjetu Sarajevu sastankom s članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

"Na završteku posete Sarajevu želim se zahvaliti svim svojim domaćinima, građanima Sarajeva, Istočnog Sarajeva. Veoma sam zadovoljan atmosferom koja je važna. Denis je već rekao da je naš cilj dve milijarde eura trgovinske razmene. Na tome ćemo da radimo, borit ćemo se za to. Razgovarali smo o više konkretnih mera, Podrinju, kako da ojačamo taj deo Srbije i BiH infrastrukturalno, o određenim entitetskim pitanjima", kazao je Vučić.

"Čini mi se da smo uspeli da promenimo atmosferu i uprkos želji mnogih da se uvek govori o problemima, o mržnji, mislim da smo to uspeli da prevaziđemo, da se bolje razumemo, da gledamo u budućnost", kazao je on.

Vučić je najavio dolazak Vijeća ministara BiH u novembru u Srbiju.

"BiH u regionu je zemlja sa kojom imamo najveću trgovinsku razmjen, za Srbiju najzančajniji partner. Važna je jedna stvar koju je Denis spomenuo a to je ukidanje barijera i vancarinskih nameta. Vancarinski deo nam je potpuno neuređen i on stvara poteškoće privrednicima iz obe zemlje. Ako bismo to uspeli rešiti, to su konkretne stvari", poručio je on.

"Želim svima koji dobro razumeju koliki je značaj i onima u BiH koji svaku moju i svaku našu posetu dočekuju na nož, da im se zahvalim na tome zato što vidim da im ponestaje argumentacije, vidim da nikakve nove argumentacije nemaju. Posebno da se zahvalim ljudima koji žele da gledaju u budućnost, svi koji razmišljaju o svojoj deci, svojim potomcima. Isto bih se tako zahvalio i onima u Srbiji koji se tako ponašaju bez ikakve razlike. Mislim da je važno da naš pogled bude usmeren u budućnost, ne moramo da zaboravljamo prošlost, niko nas to ne tera, niko to ne traži, ali važno je da se koncentrišemo na budućnost, na našu decu".

"Hoću još jednom zbog bošnjačkih i hrvatskih medija, ako se tako može reći, bosanskih medija, da nema potrebe da se od Srbije pravi bauk, Srbija  je iskreni prijatelj BiH, pokušajte to razumeti, ući u naše cipele... Pogledajte kako se Srbija ponaša prema BiH. Srbija će se tako ponašati i u budućnosti. Zahvalan sam svim predstavnicima vlasti BiH".

U delegaciji, koju predvodi Vučić bili su i potpredsednici Vlade Srbije i ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić. Nakon sastanka sa članovima oba doma Parlamenta BiH, Vučić je razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Posle šest godina ovo je prva zvanična poseta predsednika Srbije Bosni i Hercegovini, a Vučić se tokom prve posete BiH u svojstvu šefa države sastao sa najvišim zvaničnicima u Sarajevu i posetio je Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj.

U međuvremenu, ministar trgovine, turizma i telekominikacija Rasim Ljajić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarali su sa kolegama, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirkom Šarovićem i ministrom saobraćaja i komunikacija Ismirom Juskom.

Sastanku je prisustvovao i Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora.

 

(Izvor: N1)

Objavio: Pet, 08/09/2017 - 13:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top