Cvijanović: Ne očekujemo od Vučića magičnu formulu za rješavanje problema

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će na predstojećem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima parlamentarnih stranaka iz RS biti razgovarano o pitanjima važnim u nacionalnom i pragmatičnom smislu.

- Ne mogu da pretpostavim na koji način svi učesnici doživljavaju taj sastanak. Ovo je prilika da se razmijene mišljenja, prepoznaju određene stvari, uvažavajući sve ono što Srbija radi za nas, što nas pomaže finansijski i na svaki drugi način i što nikoga u BiH ne omalovažava - rekla je Cvijanović za prnjavorsku TV "K3".

Ona je naglasila da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima sva prava da bude izvještavana o onome što se dešava u BiH, prenosi Avaz.ba.

- Mi ćemo na tom sastanku razmijeniti mišljenja. Ne očekujemo da nam neko da magičnu formulu za rješavanje problema, niti bi Vučić to ikada radio, što je i dokazao bezbroj puta - navela je Cvijanović.

Govoreći o sastanku koji su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ona nedavno imali sa predsjednicima SDS-a i PDP-a Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, ona je navela da bi takvi susreti trebalo da budu češći, bez obzira na političke razlike jer postoje teme koje su bazični interes i o kojima uvijek treba razgovarati.

- Mi konceptualno imamo sasvim drugačije pristupe u rješavanju određenih pitanja i zbog toga i spadamo u različite politike, ali nas to ne sprečava da sjedimo i pričamo. Malo je izbagatelisan taj sastanak i pokušavaju se dobiti neki politički poeni, kako smo predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ja tražili da oni izađu iz vlasti na nivou BiH. Zašto bih ja to na tom sastanku tražila, to stalno tražim jer su izgubili izbore - rekla je Cvijanović.

Cvijanovićeva je dodala da su oni, bez obzira na sadašnju situaciju, trebalo da izađu iz vlasti na nivou BiH i da oslobode prostor nekom drugom.

Prema njenim riječima, na ovom sastanku je razgovarano o nekoliko varijanti šta treba uraditi da se principijelno zaštite prava RS, bez obzira ko koliko ima poslanika.

Kada je riječ o sigurnosti, Cvijanović smatra kako treba sarađivati sa NATO-om, ali ako postoji politička volja, neki akt ili stav naroda do koje mjere ili u kojoj formi žele tu saradnju, onda to treba poštovati.

- Sve da to i nije tako, zašto bi neko pitanje bilo postavljeno kao uslov za formiranje vlasti, osim ako neko nema dogovor da to radi ili ukoliko ne želi da pokaže da je to država koja pripada samo njemu. Pa kako će se onda ostali osjećati u toj državi i kako da u njoj bude povjerenja. Zamislite da neko iz RS blokira nekome iz Federacije BiH ko je dobio legitimitet naroda da ima svoje predstavnike - rekla je Cvijanović.  

Ona je dodala da je lider SDA Bakir Izetbegović izabrao ovo Vijeće ministara, te da sada godinu dana poslije izbora imaju drskosti da još drže te ljude.